Encallada la situació del pesquer de Santa Pola amb 12 migrants a bord

La mala mar i l'estancament de les negociacions deixen en la incertesa el vaixell una setmana després del rescat

Encallada la situació del pesquer de Santa Pola amb 12 migrants a bord

Aquestes imatges, publicades per l'ONG Migrants Rescue Watch, mostren la desesperació dels migrants que es van llançar a l'aigua fugint de Líbia i com dotze d'ells pugen al pesquer de Santa Pola amb l'ajuda dels mariners del Nuestra Madre Loreto. La resta, van ser rescatats pels libis i retornats al país. 

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha demanat la col·laboració del govern espanyol perquè ajude, amb les fragates de l'exèrcit, si el pesquer no troba un port "pròxim" on poder atracar. 

La vicepresidenta ha reiterat aquest dimecres l'oferiment perquè el govern espanyol autoritze que els migrants rescatats pel pesquer de Santa Pola desembarquen en un port valencià, com va passar amb l'Aquarius al juny. Però, de moment, l'executiu ho ha ignorat. De fet, el delegat del govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha afirmat que la solució és que les persones rescatades tornen a Líbia.

El mal oratge en la zona, amb ones d'entre 4 i 6 metres, dificulta les comunicacions amb el pesquer de Santa Pola Nuestra Madre Loreto. La família ha confirmat a À Punt Notícies que "no hi ha novetats" per a la tripulació ni per als migrants. 

Mentrestant, augmenta la pressió sobre el govern espanyol perquè deixe desembarcar a Espanya els migrants. El defensor del poble i tres ONG han demanat a l'executiu que busque alternatives i li han recordat que Líbia no és un lloc segur. Des de Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat, CEAR, també s'han manifestat contraris que els tornen a Líbia, el país d'on van fugir.

Els pescadors han rebut la negativa del govern amb decepció. Ni la tripulació ni tampoc els migrants volen desembarcar a Líbia. Esperen una altra solució com ara que Europa permeta Open Arms portar-los a un port segur europeu. Escoltem el patró de pesquer Pasqual Durà

El dret internacional entén com a port segur el més pròxim, per tant un port libi. Però les organitzacions humanitàries tenen molt clar que desembarcar els migrants rescatats a Líbia posaria en perill les seues vides. Per a les ONG, només es poden considerar segurs els ports europeus. El problema és que els d'Itàlia i Malta continuen tancats als migrants. 

També et pot interessar

stats