Emergències alerta del perill d'un episodi de tempestes seques previst per a aquest dimarts

Les tronades van acompanyades de llamps latents que cauen en els arbres i a les 24 o 48 hores poden provocar un incendi

Imatge d'arxiu d'un llamp
Imatge d'arxiu d'un llamp / À Punt NTC

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències en funcions, Josep Maria Àngel, ha mostrat aquest dimarts la seua “preocupació” i ha advertit que cal tindre "molt de compte" amb les tempestes seques com les que estan previstes aquesta vesprada, ja que van acompanyades de llamps latents que cauen en els arbres i a les 24 o 48 hores poden provocar un incendi. Àngel ha recordat que els llamps van ser la causa dels dos grans incendis que es van produir en la Comunitat Valenciana l'any passat, el de Vall d'Ebo, a la Marina Alta, i el de Begís, a l’Alt Palància.

Respecte a l'onada de calor que afecta la península des de diumenge passat, ha explicat que en el Centre d'Emergències de la Generalitat han anat planificant una sèrie de respostes per a avançar-se a les circumstàncies. L’anàlisi feta per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a primera hora d'aquest dimarts assenyala que a les comarques més vulnerables, en zones de l'interior del territori, les temperatures poden tindre una franja d'entre 40 i 45 graus, i cal tindre "cura i més atenció".

El secretari autonòmic ha assenyalat que fins a les sis de la vesprada hi haurà vols de vigilància per a atendre qualsevol situació de conat d'incendi, i que com que van carregats d'aigua i retardant, la primera actuació és la més ràpida per a minimitzar el factor de risc. Finalment, Àngel ha indicat que hi ha un sistema que "adverteix d'on poden caure els llamps en cas de tempesta seca i, des d'aquesta anàlisi, es pot fer una tasca preventiva".

També et pot interessar

stats