Emergències activa un pla extraordinari contra incendis forestals per a la Setmana Santa

L'operatiu es reforça amb 80 mitjans terrestres, 16 aeris i quasi 4.000 bombers en previsió d'una màxima afluència als espais naturals i recreatius de la Comunitat Valenciana.

Incendi forestal a la Vall de la Gallinera
Incendi forestal a la Vall de la Gallinera
27 de març 2021 - 19:29

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha activat un dispositiu extraordinari entre l'1 i el 12 d'abril, coincidint amb la Setmana Santa i la Pasqua, que inclou l'augment de la vigilància aèria i terrestre de la superfície forestal i de les mesures dissuasives per a evitar incendis forestals.

El Servei de Bombers Forestals de la Generalitat farà tasques de prevenció durant les 24 hores del dia i el telèfon únic d'emergències 112 incrementa el personal un 14 per cent, ha precisat l'administració en un comunicat.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat que l'operatiu "s'ha reforçat respecte a anys anteriors perquè preocupa la previsió d'una gran afluència de visitants a les àrees naturals i zones recreatives de la Comunitat Valenciana durant la Setmana Santa i la Pasqua, a causa dels nous hàbits socials que han generat les restriccions de mobilitat decretades per la Generalitat per a lluitar contra la Covid-19".

La Generalitat disposarà de 80 mitjans d'extinció terrestres i 16 mitjans aeris corresponents a unitats de Bombers Forestals terrestres i helitransportades. En total, 3.720 professionals duran a terme tasques de vigilància i prevenció a més de respondre davant l'extinció de possibles incendis forestals. S'ha previst un pla per a mantenir l'operatiu de vigilància en zones estratègiques també durant la nit.

La sala del 112 comptarà amb 707 professionals operatius durant aquest període (525 persones operadores, 146 coordinadores i 36 supervisores), la qual cosa suposa un increment del 14% respecte al servei extraordinari ja reforçat amb motiu de la Covid-19.

D'altra banda, s'ha establert un dispositiu especial de vigilància aèria preventiva amb vols que s'intensificaran durant els caps de setmana i els dies festius des de les bases d'Énguera, Setaigües i l'aeroport de Castelló.

Gabriela Bravo ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania perquè "intensifiquen la precaució i cautela amb el patrimoni natural valencià davant la situació extraordinària que estem vivint".

La titular d'Interior ha demanat que s'eviten comportaments temeraris "en l'encesa de foc per a cuinar en el camp o en la realització de recorreguts de risc sense la preparació adequada", i ha recordat que "no és incompatible el gaudi dels dies festius amb la col·laboració pel respecte a la normativa de la Generalitat per la Covid-19".

També et pot interessar