Els embassaments del Tajo acumulen prou aigua per a transvasar al Segura

Entrepeñas i Buendía han arribat als 400 hectòmetres cúbics d´aigua embassada, el límit fixat per llei per autoritzar el transvasament.

Els embassaments de la capçalera del Tajo acumulen prou aigua perquè es puga realitzar el transvasament al Segura. Segons el Memoràndum del Tajo, el document que d'acord amb la Llei d'avaluació d'impacte ambiental regula els transvasaments d'aigua entre aquestes dues conques, el límit per a poder fer efectuar-lo està en els 400 hectòmecres cúbics. I els embassaments d'Entrepeñas i Buendía superen ja aquesta quantitat. El transvasament Tajo-Segura està tancat des d'agost del 2017. 

Des de les organitzacions agràries de la Comunitat Valenciana, es considera necessària i útil aquesta infraestructura. Encara que es valora de forma diferent com s'hauria d'utilitzar. Per a Eladio Aniorte, d'Asaja Alacant, el transvasament "és la solució òptima. Cal complir la llei, ara no s'entendria que s'hi oposara ningú. Fa molt de temps que no reguem amb aigua de riu i les nostres necessitats són extremes. Crec que el Consell de Ministres aprovarà de seguida el desembassament, perquè les pèrdues econòmiques han sigut grans". 

Ernest Blasco de la Unió de Llauradors afirma que "diem que sí al transvasament però la nostra reivindicació principal és buscar solucions definitives i el transvasament no ho és, perquè quan hi ha sequera, no arriba aigua". La Unió veuria "normal" que si la situació hídrica de la Comunitat Valenciana ho permetera gràcies a les últimes pluges de l'hivern, es retardara el transvasament.

Per al president de l'Institut de l'Aigua de la Universitat d'Alacant, Joaquín Melgarejo, "el transvasament Tajo-Segura és el gran element corrector dels problemes hídrics del sud de la Comunitat Valenciana, irrenunciable tant des del punt de vista de l'abastiment com del regadiu, el gran perjudicat per la sequera". 

A Castella-la Manxa l'oposició al transvasament continua inalterable. El president autonòmic, Emiliano García-Page, ja ha manifestat la seua postura absolutament contrària.

El govern espanyol llança un nou pacte de l'aigua

La possibilitat que el Consell de Ministres autoritze pròximament un desembassament d´aigua del Tajo coincideix amb la notícia sobre el futur Pacte Nacional de l´Aigua elaborat pel Ministeri d´Agricultura, que s´ha remés al Partit Socialista per a arribar amb un gran acord d'estat.

Segons el que es coneix d´aquest document, el govern espanyol aposta per nous transvasaments, taxes ambientals i la modernització dels regadius. El text defineix el problema de l´aigua a Espanya com a 'estructural' i proposa 'estudiar la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica' de nous transvasaments.

També et pot interessar

stats