Els embassaments de la conca del Xúquer, al màxim de capacitat

L'últim episodi de pluges a la Comunitat Valenciana ha tingut un efecte balsàmic sobre rius i pantans, sobretot a la meitat nord del territori.

Embassament de Maria Cristina després de les pluges
Embassament de Maria Cristina després de les pluges

Els embassaments del sistema hidrològic del Xúquer han arribat pràctiment al màxim de la seua capacitat. L'últim episodi de gota freda ha tigut un efecte balsàmic sobre els rius, sobretot a la meitat nord del territori, on duien sequera acumulada d'anys.  La pluja a les capçaleres ha deixat els nivell dels pantants de la conca del Xúquer pràcticament al màxim de la seua capacitat.

La crescuda preocupa en aquells embassaments que estan rebent aigua de les pluges de Terol i de les muntanyes de l'interior del nostre territori. En concret, preocupen els pantans  de Maria Cristina, a l'Alcalatén, així com els del Sitjar i d'Onda, a la Plana Baixa. Tots estan en nivell roig i freguen el 90% de capacitat. El de Maria Cristina, per exemple, ha passat en tres dies de quantitats pràcticament inexistents a més de 18 hectòmetres cúbics, quan la seua capacitat màxima és de 20. Amb nivell mitjà, a més d'un 30% de capacitat, estan Benaixeve (Serrans),  El Regajo (Alt Palància), Arenós (Alt Millars) i l'Alcora (Alcalatén).

L’alcalde de Vinaròs, Enric Pla, ha fet una valoració dels danys després que el municipi registrara quasi 160 litres per metre quadrat en una hora. Pla assegura que plantejaran un “sistema per als diferents àmbits”, sobretot el de l’agricultura. A més, s’ha mostrat orgullós de l’actuació dels serveis públics durant les pluges. “La gestió de prevenció, la coordinació entre l'Agència Valenciana d'Emergències i els bombers provincials, i els mitjans que els ajuntaments van col·locar han fet que tot estiguera coordinat”, ha manifestat. 

El següent pas és desaiguar els embassaments per tal d’assegurar-ne el cabal. Està previst que aquests dilluns es reunisca la Comissió d’Explotació formada per tècnics de la confederació, hidroelèctriques i regants. Serà la comissió de desembassament la que marque els ritmes de buidatge i avise totes les poblacions pròximes per a evitar inundacions. Es preveu que les aportacions de cabal continuen almeny durant 4 o 5 dies més. 

També et pot interessar

stats