Elx retirarà una creu del 1944 del passeig de les Germanies que el PP volia declarar bé de rellevància local

El govern local la considera un símbol franquista, mentre que els populars diuen que és un "símbol de perdó i concòrdia"

Imatge d'arxiu de la creu dels caiguts d'Elx
Imatge d'arxiu de la creu dels caiguts d'Elx / Memòria Digital d'Elx

El govern de l'Ajuntament d'Elx (PSPV-PSOE i Compromís) ha rebutjat aquest dilluns la petició del Partit Popular de declarar el conjunt del passeig de les Germanies com a bé de rellevància local (BRL) i evitar així la retirada de la creu dels caiguts que presideix aquest espai, en considerar-la com a símbol franquista.

El portaveu del PP, Pablo Ruz, ha assegurat que la creu és un “símbol de perdó i concòrdia” i té l'“esperit de la transició”, d'ací la necessitat de protegir-la i mantindre-la al centre de la plaça. Al mateix temps, ha sostingut que cap alcalde anterior de la ciutat, “ni del PSOE ni del PP”, havia impulsat la seua retirada.

La proposta popular ha rebut el suport de Vox. La portaveu d'aquest partit, Aurora Rodil, ha ressaltat que es tracta d'un monument “cristià i no polític” i ha defensat la modernització de l'espai públic sense eliminar-ne la creu.

Des del govern local, la regidora d'Urbanisme, Ana Arabid, ha assenyalat que la llei prohibeix mantindre símbols franquistes, per la qual cosa, ha dit, la proposta del PP és “il·legal” i no hi ha cap document que assenyale que es tracta d'un símbol de la reconciliació.

Des de Compromís, la portaveu Esther Díez, ha criticat que el PP i Vox utilitzen la cultura i la religió per a “blanquejar” el règim franquista.

Ara, la idea del govern local és convertir la plaça en un espai expositiu i fer un museu en el refugi de la Guerra Civil que hi ha al subsol i que girarà al voltant de la temàtica de la Declaració Universal dels Drets Humans.

També et pot interessar

stats