Elx es mobilitza per a enviar un contenidor de 25 tones d'ajuda humanitària a Síria

És el contenidor més gran que ix de la Comunitat Valenciana cap a Síria i el que fa 101 d'Espanya.

Un policia sirià reparteix l'ajuda humanitària que arriba a Damasc
Un policia sirià reparteix l'ajuda humanitària que arriba a Damasc / Omar Sanadiki (Reuters)

Un improvisat riu de gent ordena palets a les portes d'un magatzem del barri del Toscar d'Elx, són mans voluntàries que carreguen un dels contenidors més grans amb ajuda humanitària que ix d'Espanya cap a Síria. Porta 25.0000 quilos de menjar, sabates, material escolar i, fins i tot, un ecògraf. Tot el que la Plataforma d'Ajuda a Persones Refugiades Sirianes d'Elx ha pogut arreplegar en les últimes setmanes en una autèntica marató solidària. "A finals de gener vam rebre un cridada de socors des de la zona d'Idlib, al nord-est de Síria on es troben atrapats milions de persones que fugen de les zones arrasades per les últimes ofensives de les tropes de Bashar al-Assad com Ghouta o Afrid", assegura Joaquina Agulló, voluntària de la Plataforma. "De seguida vam trobar ajuda de tot el món, un tsunami solidari que ens ha emocionat i on tots han posat el seu gra d'arena", afirma Agulló.

Un llaç solidari amb el poble sirià

L'Ajuntament d'Elx ha assumit les despeses de l'enviament, ha cedit el magatzem i ha comprat part dels aliments infantils del contenidor com farinetes i pasta. Desenes d'empreses han donat calcer i han fet donacions per a comprar més de 20 palets d'aliments i les escoles i instituts hi han aportat cadires, taules i pissarres per a dotar de material les escoles improvisades que es fan a les zones on es refugien els desplaçats. "A totes les portes que hem tocat per a demanar, hem trobat ajuda", diu Joaquina Agulló emocionada, "hi ha molts ciutadans que també han ajudat de forma anònima, hem creat un llaç solidari amb el poble de Síria i tot açò ens serveix per a seguir recordant que la guerra continua, continua el dolor i el patiment d'aquest poble". Fins i tot els bombers de la ciutat han acudit aquest matí a col·laborar per a carregar palets d'ajuda. 

El contenidor eixirà dilluns del port de València cap a la ciutat turca de Mersin. A partir d'ací, farà el recorregut per terra fins arribar a la frontera amb Síria, on l'ONG Sham el Jair es farà càrrec del repartiment. Segons Unicef, en aquesta zona viuen més d'un milió de xiquets desplaçats d'altres zones devastades per la guerra. Són menuts que depenen de l'ajuda humanitària que arriba per a sobreviure. Per a la desena de voluntaris que han organitzat l'enviament, aquest és un dia especial, "hem d'estar orgullosos com a poble, hui Elx ix cap a Síria, hui som un exemple de solidaritat", han afirmat.

També et pot interessar

stats