Elda, última capital republicana, rehabilita el seu refugi antiaeri

Es tracta d'un dels refugis antiaeris més llargs de la Guerra Civil, de prop de 400 metres, i està situat als voltants de l'Ajuntament i de l'església de Santa Anna

Una imatge del refugi
Una imatge del refugi / Ajuntament d'Elda

La ciutat d'Elda, al Vinalopó Mitjà, l'última capital del govern republicà de Negrín el març de 1939, ha acabat les obres de rehabilitació d'un dels refugis antiaeris més llargs de la Guerra Civil, de prop de 400 metres i situat als voltants de l'Ajuntament i de l'església de Santa Anna. El refugi es podrà visitar. L'alcalde d'Elda, Rubén Alfaro, i la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna, han visitat aquest dijous el refugi, del qual Alfaro ha destacat que és una galeria situada a uns dotze metres de profunditat i que podrà ser visitat quan s'acabe de redactar el protocol.

Tots dos han estat acompanyats per l'enginyer municipal Raimundo Martínez i tècnics de les empreses Pavasal i Efe al Poal, que han exposat els detalls de les obres d'aquesta infraestructura, descoberta durant les tasques de renovació de la plaça de Dalt. La troballa va obligar a fer una modificació del projecte inicial per a escometre la integració de l'accés a aquest refugi en el nou disseny de la plaça de Dalt i la posada en marxa d'un segon accés situat a la plaça de la Constitució.

Els treballs, inclosos en el Pla Elda Renaix, han consistit en la millora de la ventilació i de la qualitat de l'aire amb la instal·lació de tres extractors mecànics, un sistema d'il·luminació consistent en una tira LED encastada a tot el recorregut i la instal·lació d'un sistema de so, amb altaveus per tota la galeria.

A més, s'ha assentat un sistema de seguretat amb detecció i alarma d'incendi, extintors i totes les mesures necessàries per al compliment de les normes de seguretat. Igualment, s'han dut a terme la neteja del revestiment interior i dels carreus, així com treballs arqueològics per a la neteja i la prospecció del sòl.

A l'accés situat a la plaça de la Constitució, just enfront de l'Ajuntament, s'ha instal·lat una porta metàl·lica abatible que queda integrada al sòl de la plaça i que només s'obrirà quan es facen visites al refugi. Una vegada rehabilitades i valorades les instal·lacions del refugi antiaeri, es procedirà a desplegar en els pròxims mesos un projecte interpretatiu d'aquest a través de les noves tecnologies per a convertir-lo en un dels atractius turístics de la ciutat.

També et pot interessar

stats