Eladio Aniorte, d'ASAJA-Alacant: "Pensem que Agricultura rectificarà amb la xilel·la, però no sabem quan"

La Conselleria que dirigeix Cebrián convoca els representants del sector agrari per a comunicar-los l'última hora sobre l'epidèmia.

Fes clic per a escoltar l'entrevista amb Eladio Aniorte, d'ASAJA-Alacant, a 'Les notícies del matí'
Fes clic per a escoltar l'entrevista amb Eladio Aniorte, d'ASAJA-Alacant, a 'Les notícies del matí'

La Conselleria d'Agricultura ha convocat les organitzacions agràries aquest dimarts de matí a una nova reunió per a abordar l'última hora de l'epidèmia de Xylella fastidiosa, el bacteri vegetal que ha contaminat centenars d'hectàrees d'ametler a les comarques de la Marina i del Comtat.

En la reunió, ASAJA-Alacant insistirà a demanar a Agricultura que rectifique el protocol d'erradicació que aplica a les parcel·les afectades, i que implica la destrucció preventiva de la massa vegetal circumdant als focus de contagi, per un altre de contenció, menys lesiu per als productors, que implique només la destrucció dels arbres contaminats. Ho ha explicat a Les notícies del matí Eladio Aniorte, el representat d'ASAJA-Alacant, l'organització agrària més combativa contra el pla de control del bacteri que aplica la Conselleria que encapçala Elena Cebrián.

Aniorte ha especulat amb la possibilitat que el microorganisme porte anys establit a la Comunitat Valenciana i que, en conseqüència, s'haja escampat més enllà de l'àrea acotada al nord d'Alacant. En aquest escenari entén que l'aplicació del pla d'Agricultura seria inviable, perquè l'extensió a controlar seria massa elevada, i la destrucció massiva de material vegetal que exigiria l'aplicació del pla condemnaria a la ruïna econòmica un nombre massa elavat de productors agraris. En opinió d'Aniorte, aquesta probabilitat obligaria a repensar l'estratègia i activar un pla de convivència amb el perillós bacteri vegetal.

"Pensem que la Conselleria rectificarà, però no sabem quan", ha explicat Aniorte, que insisteix a defendre que l'actual pla "no pot funcionar, perquè ens ho carreguem tot, arbres bons i roïns, i arruïnem els agricultors i el paisatge".

Malgrat que el full de ruta de la Conselleria d’Agricultura emana d'una ordre europea, el representant agrari considera que aquesta es pot canviar si hi ha voluntat per part del govern espanyol, i si es demana a Brusel·les. "Els reglaments no són intocables. Si un s'ha equivocat, pot rectificar", argumenta Aniorte.

La xilel·la és un bacteri vegetal molt agressiu, capaç de contagiar més de 600 espècies i contra el qual no hi ha cura coneguda. La Unió Europea i la Conselleria d'Agricultura defenen l'aplicació de l'estratègia actual d'erradicació per a evitar que el contagi s'escampe per la península Ibèrica i afecte altres cultius de gran impacte econòmic, com ara l'olivera, el raïm o els tarongers.

En les últimes setmanes, diverses resolucions judicials han impedit l'entrada de les màquines de Tragsa, l'empresa de la Conselleria d'Agricultura, en algunes parcel·les de la Marina Baixa subjectes al pla d'erradicació. Els jutges han motivat la decisió en l'argument que la destrucció dels atmetlers no està justificada ni és proporcionada si es compara amb altres solucions alternatives menys dràstiques, una tesi similiar a la d'organitzacions com ASAJA-Alacant, 

També et pot interessar

stats