Educació implantarà en més de 700 instituts un programa de salut mental per a detectar conductes suïcides

Les incidències d’autolesions i temptatives de suïcidi s’han triplicat en tres anys, fins a 1.600 en el curs passat

Educació presenta la campanya "Som imprescindibles" / Conselleria d'Educació

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha presentat “Som imprescindibles”, una campanya que aborda la salut mental de l'alumnat de secundària amb sessions que impartiran professionals en psicologia i guies d'acompanyament en més de 700 instituts públics, segons ha explicat en un comunicat.

La directora general d'Inclusió Educativa, Raquel Andrés, ha assenyalat que en el tancament del curs passat es van registrar 1.600 incidències que corresponen a autolesions i a possibles temptatives de suïcidi en tot el sistema educatiu valencià. Dades que, al seu entendre, evidencien un augment clar respecte al curs 2018-2019 —curs prepandèmia—, quan se'n van registrar 480.

El projecte s'activa aquest curs a les aules amb l'ajuda de cinquanta psicòlegs i psicòlogues i de guies específiques per a, segons ha apuntat Andrés, “mirar de cara un tema que de cap manera ha de ser tabú: la salut mental i les formes d'evitar pensaments i conductes autolesives del nostre alumnat adolescent”.

En concret, els professionals impartiran tallers dinàmics en totes les classes de segon i quart de l'ESO, amb quasi 110.000 alumnes, i els guies d’acompanyament aprofundiran en el treball socioemocional en les tutories. El programa es durà a terme durant dos cursos. D'aquesta manera, l'alumnat que aquest curs estiga en primer i tercer de l'ESO el pròxim curs disposarà també de l'acompanyament del programa quan canvien de curs. 

Una cançó escrita per l'IES Arabí de l'Alfàs del Pi i amb música de Mo’roots

El programa té un vídeo musical que té com a protagonistes a l’alumnat de l'IES Arabí de l'Alfàs del Pi, que han escrit la lletra amb l'ajuda del seu professor de música i integrant del grup de música Mo’roots, Kiko Devesa. A més, per a aquest tema musical també han comptat també amb la música i amb la veu del grup.

“La comunitat educativa ha d'aconseguir animar als joves, enganxar-los a la vida, fer-los sentir una part necessària de la nostra societat, acompanyar-los en el procés de maduració, donar-los eines necessàries per a afrontar tot tipus de situacions quotidianes, entendre'ls i permetre'ls equivocar-se sense patir per possibles juís”, ha assenyalat Kiko Devesa.

També et pot interessar

stats