Educació destaca que el 92% de professors està capacitat en valencià i el 27% en anglés

Soler nega problemes amb l'exempció en zones castellanoparlants i demana més auxiliars de conversa al govern espanyol.

El secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler
El secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler / Corts

El 92% del professorat que fa classe a la Comunitat Valenciana està capacitat en valencià i el 27% en anglés. Un percentatge que la Conselleria d'Educació vol augmentar per a seguir amb l'aplicació de la llei de plurilingüisme en els nivells superiors. "No hi ha cap problema amb la capacitació", ha asseverat el secretari autonòmic, Miquel Soler.

Així ho ha destacat en la comissió d'educació de les Corts, en una compareixença sol·licitada per PP i Cs al conseller, Vicent Marzà (Compromís), després de dos anys d'aplicació de la llei i l'arribada a secundària, batxillerat, FP i adults a partir de 2020-2021.

"No és una qüestió matemàtica ni hi ha un percentatge màgic d'hores en valencià, castellà i anglés", ha defensat el representant socialista, recordant que la "realitat social" dels valencians és que el 96% sap castellà, el 30% valencià i només el 6% anglés.

Formació del professorat

Per a això, Educació aposta per continuar amb la formació del professorat després de l'increment de la capacitació en anglés, que ha passat de 4% al 27% en quatre anys, encara que "cal augmentar-ho més, indubtablement".

Respecte a l'exempció del valencià, el responsable d'Educació ha posat l'accent en el fet que "no passa absolutament res i continua vigent" com estableix la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià de 1983, amb el que "totes les famílies que complisquen els requisits poden continuar demanant-la".

Més valencià en À Punt

Més allà del plurilingüisme, Miquel Soler ha defensat que la llengua supera l'àmbit escolar i ha d'estar present en el dia a dia. Per això, Educació aposta per potenciar les emissions de pel·lícules i sèries en valencià en la radiotelevisió pública À Punt.

Paral·lelament, la Conselleria d'Educació vol mantindre les estades a l'estranger i la formació gratuïta de docents a les Escoles Oficials d'Idiomes, així com augmentar els auxiliars de conversa en instituts. "No aconseguim més, ho hem demanat al Ministeri però no n'hi ha més en els convenis internacionals signats pel govern", ha lamentat el secretari autonòmic.

El PP afirma que la situació es "desbordarà" en batxillerat

Per part de l'oposició, el PP qualifica de pegat la política educativa del Consell, "a colp d'improvisació", i augura que la situació es "desbordarà" amb el plurilingüisme en batxillerat. "És una llei parida en l'UCI, un café per a tots", ha criticat Merche Ventura (Cs), lamentant que "hi ha pares i professors en peu de guerra" després de la protesta a Oriola on "van eixir al carrer més de 27.000 persones". I Vox pensa que "els valencians han vist arrabassats els seus drets i l'espanyol continuarà desapareixent", com ha alertat Llanos Masó.

També et pot interessar

stats