Ecologistes netegen les dunes del Saler de la planta invasora ungla de gat

Volen evitar que colonitze els paisatges protegits de la Devesa i la Punta.

Ecologistes netegen les dunes del Saler de la planta invasora ungla de gat
Ecologistes netegen les dunes del Saler de la planta invasora ungla de gat / À Punt NTC

El 'Carpobrotus', més conegut com a ungla de gat, és una planta d'origen africà que es va introduir a les costes mediterrànies per a fixar les dunes i com a planta ornamental, fa vora 25 anys.

El problema, com assegura, Héctor Gago, cap de comunicació de l’ONG Xaloc, és que aquesta planta ornamental que està colonitzant la costa, “s’adapta molt millor que les plantes que tenim ací, cobreix com un tapet tota la part dunar i no deixa créixer la vegetació que tenim ací.

Per a afavorir i protegir l’alta biodiversitat dels hàbitats dunars i conservar les grans dunes que protegeixen el nostre litoral dels temporals marins i de la pujada del nivell del mar prevista a causa del canvi climàtic, aquesta organització que es nodreix principalment de voluntariat, li ha declarat la guerra a l’ungla de gat prop del Parador Nacional del Saler.

“Una de les primeres actuacions que volem fer és actuar sobre els límits, perquè no salte, tant a la reserva integral de la Punta, al sud, com és el cas de la platja de la Devesa, al nord”, ha explicat a Héctor Gago. L'any passat els voluntaris i les voluntàries de Xaloc ja van arreplegar més de 7 tones de 'Carpobrotus'. Ara, les altes temperatures estan afavorint-ne l'expansió.

El projecte que duen a terme inclou també un estudi per a reciclar les plantes retirades de les dunes per a fer mobiliari urbà.

També et pot interessar

stats