Ecologistes en acció demana prohibir els vols curts i penalitzar als viatgers freqüents més rics

L’ONG assegura que les emissions de CO2 de l’avió podrien multiplicar-se per huit d'ací a l'any 2050.

VÍDEO | Ecologistes en acció demana prohibir els vols curts i penalitzar als viatgers freqüents més rics

Ecologistes en Acció ha reclamat la reducció del trànsit aeri, eliminant els vols en trajectes curts, penalitzar els viatgers freqüents més rics i fomentar alternatives de transport com el tren per a reduir les emissions de CO2 de l'aviació.

L'ONG ha presentat l’informe Decreixement de l'aviació: la reducció del transport aeri de manera justa, que considera que les emissions de CO2 de l’avió podrien multiplicar-se per huit d'ací a l'any 2050. Assegura que en l'actualitat l'aviació és l'únic mitjà de transport en què les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle continuen creixent.

Per això, conclou que l’“única manera” de disminuir l'impacte del sector és reduir de manera significativa del nombre de vols.

L'organització afirma que l'aviació genera entre el 5 i el 8% de les emissions totals de CO2 a escalal mundial mentre que el sector assegura “repetidament” que a penes representen el 2% amb les emissions mundials. A més de diòxid de carboni, els avions emeten també altres elements nocius com el metà, ozó i nuvolositat induïda, que té un impacte climàtic encara més gran.

Si s’analitza l'impacte ambiental per passatgers i per quilòmetre i es compara amb totes les alternatives de mobilitat, el tren és el mitjà de transport menys contaminant, amb 14 grams de CO2 per persona i quilòmetre. El segueixen l’autobús (68 g), la moto (72 g), el cotxe (104 g), el camió (158 g) i per últim l'avió, amb 285 grams per passatger i quilòmetre.

València-Barcelona, en avió i en tren

En cas que viatgem des de València fins a Barcelona, aquest trajecte de 303 quilòmetres de distància en avió té una durada d'una hora i cinc minuts minuts. Per la seua banda, en tren s'allarga fins a les 3 hores i quart, més del triple de temps.

Però què ocorre amb l'emissió de CO2 a l'atmosfera? En el cas de l'avió, la petjada de carboni supera els 45 quilos de CO2 per persona. Aquesta xifra baixa fins als 2,9 quilos si fem el viatge en tren. Per tant, la reducció d'emissions contaminats en el ferrocarril és quasi del 95%.

Andreu Escrivà: “Hem de fer promoció turística interna”

En una entrevista en el '20 h NTC', l’ambientòleg Andreu Escrivà s’ha pronunciat en el mateix sentit que l’ONG i ha assegurat que no es poden mantindre les connexions aèries entre ciutats que ja estan connectades per tren, fins i tot amb la resta de països d'Europa.

Sobre possibles solucions per a millorar els desplaçaments a favor del medi ambient, Escrivà ha afirmat que és necessari regular la publicitat dels viatges barats i fer promoció turística interna. “Quants valencians hi ha que no coneixen a fons el País Valencià, però sí les platges de Tailàndia?”, ha preguntat

També et pot interessar