El mapa del coronavirus al litoral valencià: com ha afectat la fi de l'estat d'alarma?

En 19 dels 56 municipis de la costa, la incidència acumulada ha pujat aquestes tres setmanes, en 10 s'ha mantingut estable i en els 27 restants ha baixat

Vista de Xàbia en una imatge d'arxiu
Vista de Xàbia en una imatge d'arxiu

Quan han passat 21 dies des del primer cap de setmana complet sense estat d’alarma i, per tant, sense restriccions a la mobilitat, i és el moment de fer balanç per a comprovar com ha evolucionat el risc de contagi als 56 municipis del litoral valencià.

Segons les últimes dades publicades per la Conselleria de Sanitat Universal quest divendres, i prenent com a punt de partida les dades del 13 de maig, en 19 municipis de la costa la incidència acumulada ha pujat aquestes tres setmanes, en uns altres 10 s'ha mantingut estable i en els 27 restants ha baixat.

Entre els que ha pujat, hi ha localitats amb gran pes turístic, com Xàbia o el Poble Nou de Benitatxell, a la Marina Alta; la Vila-Joiosa i Benidorm, a la Marina Baixa; Vinaròs i Benicarló, al Baix Maestrat; o Gandia, a la Safor. 

Per comarques, on hi ha més municipis que han empitjorat la seua incidència acumulada a 14 dies són la Marina (4), La Safor (3) i el Baix Maestrat (2).

Dels municipis més poblats, i a excepció de grans ciutats com València, Alacant i Elx, Xàbia és la localitat on més s’han incrementat els casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies. Allí, la incidència s’ha multiplicat per 7 des del 13 de maig (de 7,14 a 49,97). Li segueix la Vila-Joiosa, on ara tenen una incidència acumulada tres voltes major que fa tres setmanes (de 8,52 a 25,57 casos per cada 100.000 habitants).

En aquests dos municipis han passat d’estar en nivell de nova normalitat (menys de 25 casos per cada 100.000 habitants) a risc baix, fregant la franja del risc mitjà en el cas de Xàbia.

En l’altre extrem, entre els municipis que estan millor, també trobem poblacions molt turístiques com és el cas de Cullera, a la Ribera Baixa; Santa Pola, al Baix Vinalopó; l’Alfàs del Pi o Calp, a la Marina; Peníscola, al Baix Maestrat; o Benicàssim, a la Plana Alta.

Per tant, després de tres setmanes de la fi de l’estat d’alarma l’evolució no respon a un patró concret sinó que depèn de cada municipi. En resum, la majoria dels municipis es troben entre la nova normalitat (29) i el risc baix (21). Quatre estan en risc mitjà i només es troba en risc extrem, Xilxes. En aquest poble de la Plana Baixa han passat de 74 a 258 casos per cada 100.000 habitants.

També et pot interessar

stats