El dubtós impacte dels festivals de Castelló

Les institucions proclamen Castelló com a terra de festivals, però veïns i comerciants qüestionen aquest model.

Concert FIB, edició 2018
Concert FIB, edició 2018

L'Arenal Sound de Borriana o el FIB i el Rototom de Benicàssim són alguns dels festivals més sonats de Castelló. A Benicàssim ha acabat justament esta setmana el Rototom, i la setmana que ve ja hi ha programat un altre festival. Mentre les institucions defensen Castelló com a terra de festivals, la realitat és que l'impacte que genera és dubtós i, tant veïns com comerciants, posen sobre la taula la qüestió de si estos festivals generen més inconvenients que beneficis a la població local.

San San, FIB, Rototom... Parlar de festivals és parlar de Benicàssim, un poble que concentra en pocs mesos unes quantes propostes musicals. Tant que esta localitat pròxima a Castelló de la Plana s'identifica amb un tipus de turisme associat als festivals. Però no tots estan d'acord que este model els aporte beneficis. Silvia Sanz és comerciant a Benicàssim i, per a ella, l'impacte d'estos festivals és negatiu, ja que, en els últims anys, el públic és gent molt jove amb poc poder adquisitiu i que es concentra en poques zones del municipi, a més de frenar la visita d'altre tipus de turisme. Esta és una opinió prou comuna entre els hostalers de Benicàssim, els quals proposen més activitats al carrer: cine, teatre o altres concerts dins del poble.

Cada vegada són més els habitants i comerciants de Benicàssim que mostren rebuig a un model de turisme que consideren que els perjudica. Alejandro Lozano és encarregat en un pub de Benicàssim; ell tampoc té clars els beneficis que a primera vista poden fer creure les xifres d'impacte econòmic. Per a ell, els festivals munten ciutats en paral·lel que furten la clientel·la a pubs com el seu. A més, la massificació frena l'arribada d'altres visitants que veuen Benicàssim com una zona col·lapsada pels festivals. Un altre suggeriment d'este afectat és que es traguen aquests festivals de l'època estival per poder distribuir l'entrada de recursos.

Formigues Festival, marcant la diferència

En este sentit hi trobem el Formigues Festival, també a Benicàssim, un festival per a un públic familiar que se celebra al mes de maig i que té ja sis edicions. A la d'enguany, i segons la directora, Ana Rico, hi han acudit vora 7.000 famílies. El públic dels concerts utilitza els comerços locals, l'organització implica els establiments i la iniciativa ompli els hotels fora dels mesos d'estiu.

Esta idea de festival és similar a les conclusions d'un informe sobre l'impacte dels festivals en el turisme del territori, que aconsella enfortir el teixit productiu propi. Els comerciants de Benicàssim no descarten constituir-se en una plataforma per a reivindicar les seues demandes, com ja ha fet Tavernes de la Valldigna per a lluitar contra la contaminació acústica provocada pels festivals.

També et pot interessar

stats