Dones rurals es formen per a crear cooperatives on atendre persones grans

Els objectius són l'empoderament femení, la creació de llocs de faena i atendre l'envelliment progessiu en zones rurals

Dones rurals es formen per a crear cooperatives on atendre persones grans

Dones de cinc comarques de l'interior de València es formen per a posar en marxa cooperatives que atenguen les persones majors. És una iniciativa conjunta de la Federació de Cooperatives valencianes i la Diputació de València, unes formacions amb les quals pretenen plantar cara a dos problemàtiques creixents en zones d'interior: la macança de llocs de faena i un envelliment de la població que no pot ser atesa en els seus municipis.

El curs es durà a terme en nou poblacions de la província de València, consta de cinc mòduls de cinc hores cadascun d'ells, en què l'alumnat aprendrà estratègies per a la creació empreses, com ara formar equips de treball o conéixer els tràmits que han de portar avant per posar en marxa una cooperativa. També aprofundiran en temes sociosanitaris i de dependència, ja que les estructures van encaminades a l'atenció dels majors.

Utiel a la comarca d'Utiel-Requena és un dels municipis que ara es troba en plena formació i el perfil de les assistents és divers. Com explica Berta Milan, una de les formadores, "són en la majoria dones en l'atur que veuen una oportunitat laboral en el lloc on viuen, però també tenim dones migrants que volen professionalitzar una faena que ja fan". És el cas d'Alba Rodríguez, una veneçolana que viu a Caudete de las Fuentes i cuida un home de 93 anys. "Som diverses dones de Veneçuela les que estem allí, la meua idea seria organitzar-nos, muntar una cooperativa i fer d'açò una professió formal", assegura Rodríguez.

Carolina García, veïna d'Utiel, sap que l'envelliment de la població també és una oportunitat de negoci. "Molts veïns estan a soles o no tenen als fills ací perquè els cuiden". Carolina es troba ara sense faena i, considera que "açò és una opció per ser econòmicament independent".

Es tracta de formacions que a llarg o mitjà termini pretenen empoderar les dones i que això done els seus fruits. D'acord amb la formadora "algunes idees arriben molt madurades, altres no tant, però almenys es crea un espai de trobada i de debat per compartir experiències i traçar línies de treball".

També et pot interessar

stats