Les dones majors de 55 anys es troben discriminades en el mercat laboral, tot i que cada vegada són més

Els perjuís per la seua edat fan que es perda talent i afecta la competitivitat de les empreses

Un despatx on treballen dones de diverses edats / À Punt NTC

Ana Vila, veïna de Catarroja, té 57 anys i fa un any que va decidir buscar treball, i afirma que en moltes ofertes ni tan sols es va inscriure perquè demanaven gent jove. La seua situació mostra una realitat del mercat laboral: el 59% de les dones desocupades majors de 55 anys passen més d'un any buscant treball. 

Però paradoxalment, segons un estudi de la Fundació Adecco d'orientació professional, una de cada cinc dones que treballen o busquen faena a la Comunitat Valenciana són majors de 55 anys. Això representa un 20%, mentre que fa deu anys era només un 14%. De l’estudi també es desprén que aquest és el grup d'edat que se sent més discriminat a l'hora d'accedir a un treball.

I és que el 82% de les dones que es presenten a una oferta laboral es consideren discriminades en el currículum i, sobretot, en l'entrevista de treball, segons ha indicat en declaracions a À Punt Merxe Alcover, directora de la Fundació Adecco a la Comunitat Valenciana. 

La carrera professional de les dones també es veu afectada per la cura de criatures i o familiars. De fet, el 70% la interrompen per aquest motiu. És el cas d’Ana, que conta que va deixar de treballar quan es va quedar embarassada i ara, que es vol reincorporar al mercat laboral, no vol treballar moltes hores per a poder estar per als seus pares si la necessiten. 

Però la força laboral de la dona creix exponencialment. Les majors de 55 anys actives en el mercat laboral suposen el 20% a la Comunitat Valenciana, un 7% més que fa deu anys. I les previsions és que aquesta xifra continue pujant –indica Alcover–, que diu que s’espera que el 2040 el 50% de la població que treballe siga major de 50 anys.

Aquest futur contrasta amb l'anomenat “edatisme” a l'hora d'accedir a un lloc de treball. Uns perjuís que fan que es perda talent i afecte la competitivitat de les empreses, segons Alcover, ja que, “si no proves amb una persona, com saps les capacitats que té?”.

També et pot interessar

stats