Les dones guanyen pes dins el cooperativisme agroalimentari valencià però els costa accedir als llocs directius

La presència femenina en els consells rectors només creix un 0,2% el 2018, d'acord amb l’informe socioeconòmic sobre el sector.

Un grup de dones treballa en una cooperativa agrícola, en una imatge d'arxiu
Un grup de dones treballa en una cooperativa agrícola, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Les dones guanyen pes a poc a poc dins el cooperativisme, però encara els costa arribar als llocs directius. Un de cada quatre treballadors de les cooperatives agroalimentàries de la Comunitat Valenciana és dona, segons les dades publicades en l’informe socioeconòmic sobre el cooperativisme agroalimentari espanyol.

La xifra ha crescut un 4,1% entre 2016 i 2018, però cau dràsticament a l’hora d’analitzar la presència femenina als llocs directius. Les dones representaren en 2018 un 7,9% de pes dins els consells rectors de les cooperatives valencianes, sols un 0,2% més que un any abans.

L’estudi, elaborat per Cooperatives Agroalimentàries explica que a tot Espanya hi havia el 2018 un total de 87 dones presidentes d’una cooperativa agroalimentària i d’elles, deu eren valencianes. Les dades mostren que la presència de dones com a treballadores a la Comunitat Valenciana dins el cooperativisme ha sigut molt superior al del conjunt d’Espanya, on va créixer un 1,5%. Pel contrari, les dones han accedit de forma més tímida als llocs de direcció al territori valencià que al conjunt d’Espanya, on va pujar un 0,5%.

La Comunitat Valenciana tenia a finals de 2018 un total de 333 cooperatives agroalimentàries, el 10,4% de totes les que hi ha al conjunt d’Espanya. És la quarta autonomia on més presencia té el sector, per darrere d’Andalusia, Castella-la-Manxa i Castella Lleó. Les xifres de l’informe indiquen també que el pes valencià és major pel que fa a les dades de facturació, on se situa en segon lloc amb el 9,5% de tota la facturació del cooperativisme agroalimentari espanyol.

En aquest balanç té un pes fonamental Anecoop, que és la principal cooperativa exportadora d’Espanya, amb 508 milions d’euros el 2018 (78% de les vendes totals). La cooperativa valenciana de segon grau va facturar 760 milions d’euros en 2018 i donava treball a 238 persones.

També et pot interessar

stats