Les dones europees treballen gratuïtament fins a final d'any

La UGT denuncia la bretxa salarial entre homes i dones que guanyen un 14,2% menys a l'any.

A Espanya, la diferència entre el sou d’una dona i el d’un home és del 14,2%.
A Espanya, la diferència entre el sou d’una dona i el d’un home és del 14,2%.

Amb motiu del Dia Europeu de la Igualtat Salarial, la UGT ha posat el punt de mira en la bretxa salarial que afecta les dones europees, i que suposa que, des del 3 de novembre i fins a cap d'any, les dones europees treballen gratuïtament.

A Espanya, la diferència entre el sou d’una dona i el d'un home és del 14,2%, percentatge que triplica les taxes d’Itàlia, Romania i Luxemburg. En el total de la Unió Europea, les dones guanyen una mitjana d’un 16,2% menys que els seus homòlegs homes.

La UGT també ha fet una crida d’atenció pel fet que les dones es fan càrrec de la majoria de les tasques no pagades, com ara el treball domèstic o la cura de xiquets o familiars majors, en què inverteixen prop de 22 hores setmanals, que equivaldrien a una mitja jornada laboral; devant de les 9 hores per setmana que hi dediquen els homes.

En el mercat laboral, açò es reflecteix en el fet que més d’una de cada tres dones redueix el seu salari, en treballar a temps parcial, per a poder compaginar la jornada professional amb la faena a casa; mentre que només un de cada deu homes fa el mateix.

Una altra de les assignatures pendents de la nostra societat, segons el sindicat, és que les dones estan ‘‘excessivament representades’’ en sectors i ocupacions amb salaris més baixos, com ara el comerç o la docència, i tenen poca presència en els càrrecs de direcció i supervisió. Això és més evident en els nivells més alts, amb només un 6,3% de dones com a conselleres delegades.

Iniciatives contra la bretxa

UGT aplaudeix la proposta de conciliació que inclou el dret per a tots els pares de gaudir d’un mínim de 10 dies de permís laboral en els dies immediatament anteriors o posteriors al naixement d’un fill, així com la posada en marxa d’un pla d’acció per a abordar la bretxa salarial entre homes i dones per al període 2018-2019.

En aquest context rellançarà, a partir del 10 de novembre, la campanya ‘‘Jo treball gratis’’ per tercer any consecutiu, amb la finalitat de conscienciar tots els treballadors sobre aquesta discriminació per raó de sexe, que té una repercussió ‘‘severa’’ en els salaris de les dones i que ‘‘s’accentuarà més enllà de la vida laboral, durant la seua etapa de jubilació’’.

A més, el sindicat ha exigit al Govern d’Espanya l’aprovació d’una llei d'igualtat salarial i l’activació de tots els mecanismes possibles ‘‘per a fer complir la Constitució Espanyola en els articles 14 i 9, ja que del seu compliment es deriva la igualtat salarial entre homes i dones’’.

També et pot interessar

stats