Les dones espanyoles treballen gratis fins a cap d’any

La UGT denuncia que la bretxa salarial entre homes i dones obliga a elles a treballar més hores per a guanyar el mateix sou.

La UGT denuncia que la bretxa salarial entre homes i dones obliga a elles a treballar més hores per a guanyar el mateix sou
La UGT denuncia que la bretxa salarial entre homes i dones obliga a elles a treballar més hores per a guanyar el mateix sou

La UGT ha donat la veu d’alarma per la bretxa salarial existent a Espanya entre homes i dones, i és que, a partir del 10 de novembre i fins a cap d’any, en comparació amb el salari anual dels homes, les dones espanyoles treballen gratis.

Amb una diferència del 14,2% entre el sou que cobra un home i una dona per un mateix treball, les dones han de fer més hores per arribar a percebre els mateixos ingressos que els seus companys de feina.

Aquesta xifra de la Comissió Europea triplica les taxes d’Itàlia, Romania i Luxemburg, tot i que en alguns països d’Europa la diferència és superior i es considera que, amb un 16,2% de bretxa salarial, les dones treballen gratis des del 3 de novembre.

En aquest sentit la Comissió amplia la denúncia al fet que la majoria dels càrrecs de direcció i supervisió són majoritàriament coberts per homes, en una tendència que es reflecteix de manera aclaparadora en els nivells més alts de les empreses, que només compten amb un 6,3% de directives.

A més, assenyala algunes de les causes d’aquesta realitat, com que les dones es fan càrrec de les tasques no pagades, com el treball domèstic i la cura de familiars en un grau superior al que ho fan els homes, que utilitzen una mitjana de nou hores per setmana davant les vora 22 hores de les dones.

Això implica que, per a poder arribar a totes aquestes tasques més d’una de cada tres dones redueix la seua jornada, i per tant el seu salari, per a treballar a temps parcial, mentre que només un de cada deu homes fa el mateix.

La Comissió Europea també ha alertat que la discriminació salarial és il·legal i ‘‘segueix contribuint a la bretxa salarial de gènere’’.

Jo treballe gratis

El sindicat tornarà a llançar a partir del dissabte 10 la campanya Jo treballe gratis, amb què es pretén conscienciar sobre la bretxa salarial existent entre homes i dones a Espanya.

Per a la UGT és ‘‘absolutament necessària’’ l’aprovació d’una llei d’igualtat salarial que active tots els mecanismes possibles per a fer complir la Constitució Espanyola i, en concret, els seus articles 14 i 9, que reconeixen i defensen la equiparació salarial entre homes i dones.

A més, aposta per la creació d’una taula de diàleg social sobre aquesta matèria que se sume a aquesta reivindicació.

També et pot interessar

stats