Les dones cobren un 14% menys en l’administració

Un informe de la UGT denuncia una bretxa salarial de gènere per la diferència en el cobrament de retribucions variables.

Una treballadora de l'administració pública en una imatge d'arxiu
Una treballadora de l'administració pública en una imatge d'arxiu / Europa Press

Les dones cobren un 14% menys de mitjana que els homes en les administracions públiques espanyoles. Ho explica l’últim informe de la Federació d'Empleats Públics de la UGT (FeSP-UGT) i apunta com a principal motiu d’aquesta bretxa salarial de gènere el fet que el homes es beneficien de la major part de les retribucions variables (gratificacions extraordinàries, guàrdies, disponibilitat, treball en cap de setmana o festius, hores extraordinàries o horaris especials).

Conclou l’estudi que encara que l'accés a la funció pública es realitza atenent els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat, “l'àmbit de l'ocupació pública no és alié als estereotips i rols de gènere”.

L'informe també destaca que les contractacions temporals i a temps parcial recauen majoritàriament en les dones. Denuncia el sindicat que “la falta de seguretat laboral, l'ocupació intermitent, la renúncia involuntària al progrés professional i la reducció en els ingressos situa moltes empleades públiques una situació de precarietat”.

En l’actualitat, 2.578.388 persones treballen en les administracions públiques (estatals, autonòmiques i locals), de les quals 1.127.366 (el 43%) són homes i 1.451.022 (el 56,27%) dones.  Elles són majoritàries en àmbits com la gestió administrativa i l’atenció a la ciutadania, la sanitat, la justícia, l'educació i l'atenció social.

També et pot interessar

stats