Dones Cineastes critiquen el Premi Donostia a Johnny Depp per “no ser el moment”

L’actor nord-americà està immers en una lluita judicial amb Amber Heard per maltractaments

Imatge d'arxiu de Johnny Depp
Imatge d'arxiu de Johnny Depp / Shutterstock

A l'endemà de saber-se que l'actor nord-americà Johnny Depp rebrà el Premi Donostia del Festival de Cinema de Sant Sebastià, la presidenta de l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals, Cristina Andreu, ha criticat la inoportunitat de premiar un actor immers en plena batalla judicial després d'haver sigut acusat de maltractaments.

“Encara està en ple procés. Creiem en la presumpció d'innocència, però sembla que en alguns llocs l'han condemnat o almenys quan ell havia dit que ella (la també actriu Amber Heard) havia mentit, alguns tribunals han dit que no. Simplement el que diem és que no és el moment perquè li donen un premi, fins a saber realment què és el que ha ocorregut”, ha manifestat la cineasta.

El certamen donostiarra, que celebrarà la 69a edició del 17 al 25 de setembre, va fer públic el premi dilluns passat, després de considerar que l'intèrpret, de 58 anys, és un dels actors “més talentosos i versàtils de la cinematografia contemporània". Depp arreplegarà el guardó en una cerimònia el 22 de setembre a l'auditori del Kursaal.

“Podríem no haver dit res però, quan hem signat amb el festival la carta de paritat en el cinema, ens semblava una mica de covards quedar-nos callades”, ha agregat la representant de la major associació de dones cineastes d'Espanya.

Lluita judicial amb Amber Heard per presumptes maltractaments

Depp, que suma tres nominacions als Oscars i ha guanyat un Globus d'Or, està immers des de fa anys en una lluita judicial amb la seua exesposa, Amber Heard.

El març passat el Tribunal d'Apel·lacions britànic va rebutjar admetre a tràmit un recurs presentat per l'actor contra una decisió de 2020 que l'acusava d'haver-la maltractada. Depp volia recórrer contra el dictamen del Tribunal Superior, que va rebutjar la seua demanda contra el periòdic The Sun, que l'havia acusat de ser "un maltractador d'esposes", detallant diversos presumptes incidents violents contra Heard.

En aquesta decisió, el tribunal va dir que les acusacions contra Depp en el diari eren "substancialment certes" i va considerar que 12 de les 14 agressions que li atribuïen "havien ocorregut".

Arran d'aquesta decisió, la productora cinematogràfica Warner Bros. va retirar l'actor del repartiment del tercer lliurament de la franquícia Animales fantásticos, escrita i produïda per J. K. Rowling, autora dels llibres de Harry Potter.

El director de Zinemaldia assegura que les raons del premi estan en la filmografia

El director del Festival de Cinema de Sant Sebastià, José Luis Rebordinos, ha manifestat que les raons per les quals han concedit el premi a Depp "estan en la seua filmografia".

"La funció d'un festival de cinema no és jutjar la conducta dels membres de la indústria cinematogràfica", ha assegurat Rebordinos. El responsable de Zinemaldia ha insistit que la tasca d'un certamen com el de Sant Sebastià és "seleccionar les pel·lícules més rellevants i interessants de l'any i reconéixer aquelles persones que han fet una aportació extraordinària a l'art cinematogràfic".

També et pot interessar

stats