Les dones de Benimaclet es mobilitzen contra un assetjador sexual

L'home, que acumula una vintena de denúncies per vexacions i agressions, està a l'espera de valoració perquè la Generalitat assumisca la tutela.

En imatge, la replegada de firmes contra al veïnat per a posar una denúncia col·lectiva

Un grup de dones del barri de Benimaclet de València ha decidit mobilitzar-se contra l'assetjament sexual, les vexacions i els intents d'agressió que denuncien haver patit per part d'una mateixa persona. Un home de mitjana edat, sense sostre i amb signes evidents de malaltia mental.

La seua fotografia circula ja, a modus d'alerta, en algunes pàgines de Facebook on s'organitza el veïnat del barri. En la mateix plataforma social les víctimes, que asseguren sumar uns quaranta casos, han organitzat un grup per a compartir la seua situació i articular una reacció conjunta. El primer ha sigut una replegada de firmes per a posar una denúncia conjunta, què acumula ja més de 90 suports. I el següent, posar el cas en coneixement dels mitjans de comunicació.

Les denúncies tenen un denominador comú: l'home aborda alguna de les dones, les intimida i les perseguix. Les variants d'aquesta situació inclouen escenes de masturbació en públic i intents d'agressió sexual.

Aquesta persona té una orde d'allunyament de la plaça de Benimaclet. I en el que portem d'any arrossega almenys vint detencions, segons fonts de la Direcció General de la Policia. Tanmateix, no se l'han aplicat mesures cautelars i continua en llibertat, i reincidint, a l'espera que les denúncies es resolguen al jutjat.

Maria ens explica que l'ha denunciat dues vegades. Una per intent de robatori amb violència i l'altra per agressió sexual, després que l'abordara quan estava a soles en una bugaderia. Raquel diu que la va perseguir fins al portal de casa mentre li pressionava per a tindre relacions sexuals. Al grup de persones afectades de Facebook una altra dona denúncia que les vexacions sexuals es van produïr en presència del fill de dos anys. Marga adverteix del risc de plantar-li cara a l'home, per la reacció violenta que va patir quan va intentar evitar que assetjara a una xica.

Pendent de valoració des de l'abril

L'Ajuntament de València coneix la situació, la qual emmarca en un cas de desatenció i falta de control a una persona sense sostre i amb signes de malaltia mental. A l'abril van demanar la intervenció de la Fiscalia perquè la conselleria de Polítiques Inclusives assumisca la tutel·la i el puga internar en un centre especialitzat en el tractament de persones amb malalties mentals. Però la valoració del ministeri públic encara no s'ha produït, segons ha explicat a À Punt Isabel Lozano, la regidora de Benestar i Drets Social.

Lozano ha informat d'una grapat de denúncies més per agressions de l'home al personal de serveis socials de barri de Benimaclet.

A l'espera que les administracions moguen fitxa Damian continua a la deriva en el barri. A vegades posant en risc la integritat de les dones del veïnat, altres la dels assistents socials, i en algunes també la pròpia: l'home també ha patit diverses agressions per part d'altres sense sostre.

També et pot interessar

stats