Les dones afectades pel medicament Agreal recorreran la sentència que absol la farmacèutica Sanofi

El jutge ha dictaminat que ha prescrit la responsabilitat i que no ha quedat provada la relació entre causal entre fàrmac i seqüeles.

Afectades per Agreal després de la primera sessió del judici a la Ciutat de la Justícia
Afectades per Agreal després de la primera sessió del judici a la Ciutat de la Justícia / Europa Press

Les set dones que han demandat a Sanofi-Aventis pels danys provocats pel fàrmac Agreal contra les acalorades de la menopausa recorreran la sentència que absol la farmacèutica per haver prescrit la responsabilitat civil i no quedar provada la relació causal entre la presa del medicament i els danys al·legats.

L'advocat de les set dones, Francisco Almodóvar, ha assenyalat que en dues setmanes presentaran el recurs davant l'Audiència Provincial de València en considerar que el jutge "no ha entrat en el fons de la qüestió". "Per a nosaltres no hi ha prescripció, ja que les dones no podien demostrar qui era el causant dels seus danys, ho podien argumentar i sospitar", ha manifestat el lletrat, qui ha afegit que arran del dossier confidencial de la farmacèutica "podem demostrar-ho".

El jutge sentència que la responsabilitat civil ha prescrit

Aquest dimecres, un jutjat de València absolia al laboratori Sanofi-Aventis de causar seqüeles a set dones que havien pres Agreal, medicament contra els efectes de la menopausa, en haver prescrit la responsabilitat civil i no quedar provada la relació causal entre la presa del medicament i els danys al·legats.

Així consta en la sentència del jutjat de primera instància número 3, el qual ha dictaminat que el cas està fora de termini perquè "les accions prescriuen en els tres anys fixats per la llei". En aquest sentit, afirma que no s'està davant un supòsit de danys continuats causats pel medicament, sinó de danys duradors o permanents, i argumenta que el dossier confidencial entregat per l'acusació "no pot acceptar-se" per entregar-se fora de termini.

En les conclusions, el ministeri fiscal va considerar que en l'examen practicat a les demandants no quedava provada la relació causal entre la ingesta del fàrmac i els danys al·legats. Tot i això, argumenta que el prospecte utilitzat en la seua comercialització sí que presenta deficiències.

Aquest medicament va deixar de comercialitzar-se a Espanya en 2005 i la demanda es va interposar en 2015, per la qual cosa el jutge argumenta que ja havia vençut el termini de tres anys de responsabilitat civil. L'advocat de les demandants, Francisco Almodóvar, ha assenyalat que la sentència no ha entrat "en el fons de la qüestió" i ha defensat que les seqüeles havien quedat demostrades mitjançant una anàlisi a les afectades.

Així mateix, la part demandant ha manifestat que hauria de ser ara quan s'enjudiciara la causa, ja que les dones "no sabien amb certesa què els provocava les seqüeles" durant els anys en què ha prescrit el suposat delicte. Per part seua, fonts de l'empresa han declarat que la sentència no és ferma i que encara es pot presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial, a més d'expressar que senten un "profund respecte per les dones que diuen sentir-se afectades pel medicament".

També et pot interessar