Els docents interins amb cinc anys d'antiguitat podran optar a una plaça fixa sense opositar

Podran accedir-hi a través d'un "concurs de mèrits" que només es farà una vegada en cada comunitat autònoma

Opositors
Opositors / À Punt NTC

El govern ha aprovat un reial decret pel qual els docents interins amb més de cinc anys d'antiguitat en l'administració pública podran accedir "de manera excepcional" a una plaça fixa de funcionari mitjançant un "concurs de mèrits", és a dir, es valorarà l'experiència i no necessitaran opositar.

L'objectiu d'aquesta norma, que deriva de la llei de mesures urgents per a reduir la temporalitat de l'ocupació pública aprovada el passat 28 de desembre, és disminuir l'alta taxa de temporalitat en totes les administracions públiques de l'Estat fins al 8%.

En virtut d'aquesta norma, que respon a un mandat de la UE, els docents interins de llarga duració, és a dir, aquells que estan treballant des d'abans del 2016, no hauran de fer una oposició per a accedir a una plaça pública, simplement se'ls valorarà l'antiguitat, la formació que tinguen i les seues publicacions.

En concret, podran accedir a través d'un "concurs de mèrits", que només es farà una vegada en cada comunitat autònoma, des de la publicació d'aquest reial decret en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) fins al 2024.

El reial decret estableix també que els treballadors interins del sistema educatiu que treballen en l'administració entre el 2017 i el 2020 podran aconseguir la plaça fixa a través d'un "concurs oposició", que estarà en vigor fins al 2024 inclòs.

Per a això, s'estableix una prova única, que s'estructura en dues parts: una de coneixements, en la qual s'haurà de desenvolupar un tema per escrit, i una altra d'aptitud pedagògica, amb la presentació d'una unitat didàctica. Les parts de la prova no seran eliminatòries, encara que entre les dues caldrà traure un cinc sobre deu.

En aquest "concurs oposició" s'han millorat els barems de valoració d'antiguitat per a afavorir que aquest col·lectiu tinga més facilitat a l'hora d'aconseguir una plaça fixa, segons fonts del Ministeri d'Educació.

Els docents sense experiència, els que acaben d'aprovar el grau o el màster, podran accedir també a places de reposició (les que corresponen a jubilats, morts o a professionals que abandonen la professió) o a les noves places.

Aquesta via d'accés és una de les novetats que inclou el reial decret i que és conseqüència d'una recomanació del Consell d'Estat, segons han informat fonts del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

Precisament aquest departament, que dirigeix Pilar Alegría, és el primer que desenvolupa la llei de l'administració pública, ja que és, juntament amb el Ministeri de Sanitat, el que més treballadors interins té ara com ara.

També et pot interessar

stats