El DNI europeu, més segur i en el mòbil

Marlaska presenta la nova versió del document d'identitat electrònic, que actualitza la seua imatge i incorpora noves mesures de seguretat

L'actriu María Luisa Martín durant la tramitació del primer DNI europeu expedit a Espanya, en la Comissaria de la Policia Nacional de Móstoles
L'actriu María Luisa Martín durant la tramitació del primer DNI europeu expedit a Espanya, en la Comissaria de la Policia Nacional de Móstoles / Fernando Villar / Efe

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha presentat aquest dimecres el DNI europeu, la nova versió del document d'identitat electrònic que actualitza la imatge, incorpora noves mesures de seguretat i que es podrà dur en el mòbil.

La creació del DNI europeu respon al compliment d'un reglament que serà d'obligat compliment per a tots els estats de la Unió Europea a partir del pròxim 2 d'agost. Entre els canvis introduïts, el nou DNI inclou la denominació en anglés 'National Identity Card', i en l'anvers s'ha afegit també el codi de dues lletres de l'estat membre, 'ES' en el cas d'Espanya, imprés en negatiu en un rectangle blau i envoltat de dotze estreles grogues.

L'actriu Luisa Martín ha sigut la primera persona a rebre el nou DNI en un acte celebrat a Móstoles, en què Marlaska ha estat acompanyat pel director general de la Policia Nacional, Francisco Pardo, i per la delegada del govern a Madrid, Mercedes González, entre altres autoritats.

Aquest nou model de DNI europeu s'emmarca en el Programa d'Identitat Digital de la Policia Nacional, finançat amb fons de la Unió Europea i que compta amb una dotació global de 25 milions d'euros, dels quals 6,5 milions s'invertiran en 2021.

El programa treballa en l'actualitat en el desenvolupament d'una aplicació gratuïta que permetrà pròximament a qualsevol ciutadà acreditar la seua identitat i usar la signatura electrònica des del dispositiu mòbil.

La Policia Nacional, juntament amb la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, ha dissenyat un suport que inclou característiques materials, tècniques, de seguretat, funcionals i d'usabilitat d’acord amb les necessitats de l'era digital.

Grande-Marlaska ha destacat en la presentació el lideratge d'Espanya en identitat electrònica, al qual ha contribuït "enormement" la Policia Nacional, i ha traslladat la intenció d'Interior que el nou document "el puguen usar tots els espanyols i espanyoles, perquè es beneficien de les oportunitats que ofereixen les tecnologies de la informació en la seua aplicació al comerç electrònic i a l'administració electrònica".

DNI exprés

En els pròxims mesos està previst també el llançament del DNI exprés, un sistema d'expedició semiautomàtic que reduirà els temps d'espera en les renovacions ordinàries i incrementarà la seguretat amb una fotografia que es farà en el mateix lloc d’expedició.

A més, s'augmentarà el nombre de llocs d'actualització del DNI electrònic, per a facilitar al ciutadà la renovació dels certificats digitals i el pagament de taxes mitjançant una targeta bancària.

També et pot interessar

stats