Dissenyen a València un sistema que genera llum 45 dies amb mig litre d'aigua salada

El disseny Waterlight de Miguel Mojica permet portar llum a comunitats sense electricitat i acaba d'obtindre tres premis en el festival de creativitat Canes Lions

Waterlight funciona amb aigua salada
Waterlight funciona amb aigua salada / CEU
09 de setembre 2021 - 13:18

Un nou sistema d'il·luminació permet generar llum durant 45 dies a partir de tan sols mig litre d'aigua salada. L'ha ideat Miguel Mojica, un dissenyador colombià establit a València des que va cursar el Màster en Disseny de Producte de la Universitat CEU Cardenal Herrera. Ho ha fet de la mà la companyia d'energia renovable E-dina i de Wunderman Thompson Colòmbia.

El llum Waterlight, en el qual Miguel Mojica ha participat com a dissenyador industrial i responsable del disseny creatiu en 3D, és un dispositiu que proporciona energia elèctrica a partir de la ionització de l'aigua salada. Un electròlit format per aigua salada provoca una reacció i transforma el magnesi de l'interior en energia elèctrica.

Mitjançant aquest procés, es pot produir llum durant 45 dies, amb només mig litre d'aigua, i també recarregar mòbils i bateries amb l'energia neta i renovable generada. Construïda a partir de materials totalment reciclables i resistents, el disseny del llum està inspirat en la comunitat colombiana wayúu i en el seu art tradicional, que representa la fauna, la flora i la seua connexió amb la mar.

El llum Waterlight
El llum Waterlight / CEU

El dissenyador ha explicat que es calcula que uns 840 milions de persones al món no tenen accés a l'electricitat i, en aquest cas, el projecte Waterlight va sorgir per a il·luminar la vida de la comunitat wayúu a Colòmbia, però també "per a arribar a qualsevol lloc on siga necessari com allí generar llum on no arriba l'electricitat, de manera que durant la nit es puga continuar amb la producció artesana, les labors de pesca o els estudis dels més joves". "Estant tan lluny del meu país, Colòmbia, sentia que era l'oportunitat de sumar en aquesta nova revolució per l'energia neta", ha detallat.

El dissenyador Miguel Mojica
El dissenyador Miguel Mojica / CEU

Premis

Aquest disseny sostenible acaba d'obtindre tres premis en el festival francés de creativitat Canes Lions 2021: un Silver Lion en la categoria de disseny i dos bronzes en les categories d'innovació i responsabilitat social. Waterlight s'ha convertit en un disseny amb un enfocament social i sostenible, que porta la innovació a través un producte que s'adapta al seu entorn real, segons ha reconegut el Fòrum de la Creativitat francés.

També et pot interessar

stats