Dissenyen tomaques modificades genèticament com a font vegana de vitamina D

Una tomaca alterada conté els mateixos nivells de vitamina que dos ous mitjans o 28 grams de tonyina

Imatge d'arxiu de tomaques
Imatge d'arxiu de tomaques / Shutterstock

Un equip d'investigació del Centre John Innes en Norwich (Regne Unit) ha aconseguit modificar la composició genètica de les tomaques per a convertir-les en una font sòlida de vitamina D, que regula nutrients com el calci que són imprescindibles per a mantindre els ossos, les dents i els músculs sans. De fet, un nivell deficient d’aquesta podria augmentar el risc de malalties que van des del càncer fins a les malalties cardiovasculars. 

Encara el nostre cos crea la vitamina D després de l'exposició a la llum solar, la font principal són els aliments, principalment en els lactis i la carn. Però, les fulles de tomaca també contenen naturalment un dels components bàsics de la vitamina D3, anomenat 7-DHC. 

Ara, un equip de científics ha utilitzat l'eina Crispr (desenvolupada per Francis Mojica, de la Universitat d'Alacant), dissenyada per a funcionar com unes tisores genètiques, per a modificar el genoma de la planta de manera que el 7-DHC s'acumule substancialment en la fruita de la tomaca, així com en les fulles.

Segons avança l’estudi, quan les fulles i la fruita en rodanxes s’exposen a la llum ultraviolada durant una hora, una tomaca contenia els nivells equivalents de vitamina D que dos ous mitjans o 28 grams de tonyina.

Un suplement vàlid per a les persones veganes

La majoria dels suplements de vitamina D3 provenen de la lanolina, una cera natural que s'extrau d’alguns mamífers, i per això és vàlida per aquelles persones que són vegetarianes, però no per a les veganes.

Així mateix, els científics ara estan avaluant si la llum del sol, en lloc de la llum ultraviolada, pot convertir efectivament el 7-DHC en vitamina D3.

Les noves regulacions a Gran Bretanya han permés a l’equip investigador avaluar aquesta teoria; això no obstant, podria passar temps abans que les tomaques estiguen llestes per a arribar als prestatges dels supermercats.

També et pot interessar

stats