Es disparen les al·lèrgies per exposicions ambientals i pel canvi en els hàbits

Els especialistes alerten de l'augment dels casos de dermatitis atòpica en la població infantil.

Es disparen les al·lèrgies per exposicions ambientals i pel canvi en els hàbits
Es disparen les al·lèrgies per exposicions ambientals i pel canvi en els hàbits

Les exposicions ambientals i l'alteració en determinats hàbits d'estil de vida podrien estar darrere de l'augment de les malalties al·lèrgiques aquests últims anys, en particular de la dermatitis atòpica. Així s'ha posat de manifest aquest dijous en el 43 Congrés Nacional de la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergología i Asma Pediàtrica (la Seicap) que se celebra a la ciutat de València. L'Acadèmia Europea d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (Eaaci), que participa en el Congrés, ha fet públic un document en aquesta línia.

Segons expliquen, la funció barrera de la pell s'altera, per aquestes exposicions i per canvis en hàbits, com ara, l'alimentació, i això afavoreix l'entrada d'al·lergògens en la dermis, causant inflamació de la pell. De fet, els últims estudis apunten al fet que les alteracions en la barrera de la pell exerceixen un paper important en la fase d'inici de la dermatitis atòpica. Per a Mercedes Escarrer, presidenta de la Seicap i membre del Grup de Treball de Dermatitis Atòpica i Al·lèrgia Cutània de la societat, s'ha aprofundit en l'estudi de "com una millora de la funció barrera disminuiria la sensibilització de neumoal·lèrgens a través de la pell", i, per tant, disminuiria la incidència de l'èczema.

Entre el 15% i el 20% de la població infantil

Veus expertes alerten de l'increment de la població infantil afectada per dermatitis atòpica en els últims anys, i asseguren que, si no es prenen mesures adequades de prevenció en els casos de risc, aquesta tendència pot mantindre's els pròxims anys.

La dermatitis atòpica, que afecta ja entre el 15 i el 20% de la població infantil a Espanya, sol començar en la infància i perdurar fins a l'edat adulta en els casos més greus, i a més de "condicionar de manera notable" la qualitat de vida dels xiquets i xiquetes que la pateixen, sol ser el primer pas per al desenvolupament d'altres malalties atòpiques. Les cures de la pell dels bebés, especialment en els casos de dermatitis atòpica, poden a més frenar el desenvolupament d'altres malalties com ara la rinoconjuntivitis al·lèrgica, l'asma o l'al·lèrgia alimentària.

També et pot interessar

stats