Les discoteques tindran punts violeta en els banys per a previndre agressions sexuals contra les dones

El Ministeri d'Igualtat i la Federació Nacional d'Empresaris d'Oci i Espectacles signen un protocol per a combatre la violència masclista en aquests locals

Imatge de l'interior d'una discoteca.
Imatge de l'interior d'una discoteca / À Punt NTC

L'oci nocturn vol convertir-se en un espai més segur per a les dones i fer un pas avant en la lluita contra el masclisme. Amb aquesta finalitat, la Federació Nacional d'Empresaris d'Oci i Espectacles s'ha compromés amb el Ministeri d'Igualtat a impulsar la prevenció i detecció de casos de violència sexual contra les dones en els establiments.

Una de les primeres iniciatives que contempla aquesta col·laboració amb l'administració és la instal·lació de punts violeta en els banys de les discoteques. Segons ha explicat la ministra, Irene Montero, ací s'assessorarà les víctimes de maltractament o d'agressions sexuals, que es podran descarregar una guia mitjançant un codi QR amb informació bàsica i ràpida sobre els llocs als quals pot acudir per tal d'obtindre ajuda. També tindrà pautes sobre com actuar davant d'un cas de violència sexual o com acompanyar la víctima.

Tal com arreplega l'acord signat per les dues parts, la patronal d'oci nocturn es compromet a "difondre" la campanya d'Igualtat orientada a sensibilitzar sobre les violències sexuals i a "col·locar el distintiu 'Punt violeta' en l'entrada dels establiments". Açò tindrà un doble objectiu: "Que siga dissuasiu davant possibles agressors i, d'altra banda, que envie el missatge que es tracta d'un lloc segur per a les dones". Igualment, es comprometen a "advertir qui assetge, agredisca o haja mostrat indicis de comportaments assetjadors o irrespectuosos" i a "avaluar en els locals d'oci les zones fosques, ocultes o que faciliten la vulnerabilitat o la soledat".

El pacte entre Igualtat i el sector de l'oci nocturn pretén marcar un punt d'inflexió en la posada en marxa d'un programa d'intervenció que impulse la conscienciació ciutadana i la unificació de protocols d'actuació preventius, dissuasius i d'intervenció efectiva contra els casos d'agressió sexual que puguen ocórrer en els locals d'oci. Més encara davant de la preocupació per la proliferació en els últims mesos de denúncies de casos de submissió química en diverses discoteques espanyoles.

La ministra Montero ha recordat que la violència sexual contra les dones s'exerceix fonamentalment en espais diferents del de l'oci nocturn com són l'àmbit familiar i centres de treball o estudi, i els duen a terme homes que les víctimes coneixen, però encara així ha elogiat la implicació del sector davant d'una por real entre les dones a patir una agressió en aquests locals. "Aquesta preocupació existeix i cal dir que la nit, el carrer i els bars també són nostres, són segurs i estan compromesos amb la llibertat sexual de les dones", ha emfatitzat la titular d'Igualtat.

També et pot interessar

stats