Dos directius del projecte Castor seran jutjats per delicte mediambiental

El jutge obri procediment contra ells per seguir amb la injecció de gas en el magatzem malgrat ser advertits d'un augment de la sismicitat.

Dos directius del projecte Castor seran jutjats per delicte mediambiental
Dos directius del projecte Castor seran jutjats per delicte mediambiental

El jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Vinaròs ha dictat acte de procediment abreujat per delicte mediambiental contra dos directius de l'empresa Escal UGS SL, adjudicatària del projecte Castor. El jutge ha adoptat la mateixa decisió respecte de la mercantil, com a persona jurídica.

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia valencià, el titular del jutjat ha adoptat la mateixa decisió respecte de la mercantil, com a persona jurídica. En canvi, ha arxivat les diligències per a altres deu investigats, funcionaris de l'Estat, en descartar que incorregueren en un delicte de prevaricació mediambiental durant la tramitació dels permisos per al funcionament del magatzem.

L'instructor relata que els dos responsables del projecte van acordar començar entre els dies 2 i 5 de setembre de 2013 amb la fase d'injecció de gas a la planta "a cabal nominal", malgrat que eren "conscients de la potencial perillositat sísmica que la seua activitat podria implicar".

Aquesta activitat en el gasoducte va provocar el 5 de setembre un augment de la sismicitat del qual l'Observatori Sísmic de l'Ebre va alertar la companyia i els responsables quatre dies més tard.

Aquesta situació va desencadenar una “gran sèrie de sismes a la zona” (fins a 519) que es va prolongar fins al 4 d'octubre i va ocasionar danys de consideració en nou habitatges de Vinaròs i Sant Mateu (Baix Maestrat), i Amposta i Sant Carles de la Ràpita (Montsià).

Segons el jutge, aquests moviments sísmics van generar “una situació de perill potencialment catastròfic que es va prolongar fins que, finalment, per part de l'administració, es va acordar el cessament de l'activitat fins que no hi haguera garanties que es podia continuar sense cap risc”.

Així mateix, l’acte recull que “hui dia continua el gas emmagatzemat en l'emmagatzematge subterrani sense que siga possible la seua extracció en condicions de seguretat per a les persones i el medi ambient”.

També et pot interessar

stats