Dimecres tindrà lloc la primera reunió dels rectors amb Rovira per a abordar el pla de finançament

La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha lamentat que en huit anys de govern del Botànic no s'haja aconseguit tancar un pla de finançament i confia en la paraula de Mazón d'aprovar-ho sense dilació

La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Aquest dimecres tindrà lloc la primera reunió dels rectors de les universitats amb el conseller d'Educació i Universitats per a abordar el pla de finançament del sistema públic valencià.

Ho ha anunciat la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, en Les notícies del matí, on ha lamentat que en huit anys de govern del Botànic no s'haja aconseguit tancar un pla de finançament.

Mavi Mestre ha carregat contra l'anterior govern del Botànic del PSPV, Compromís i Unides Podem per no haver complit la promesa feta sobre el finançament universitari. Són crítiques que va llançar en el seu discurs amb motiu de l'acte oficial d'obertura del curs acadèmic i que ha tornat a reiterar en À Punt.

La petició la va tornar a fer, però al president de la Generalitat actual, Carlos Mazón, que es va comprometre a aprovar-lo sense "dilació", va dir. La rectora de la Universitat de València confia en la seua paraula: "Confie i necessite confiar que això serà imminent, i dimecres tenim ja una reunió amb el conseller i posaren sobre la taula el pla de finançament".

Després d'aquesta reunió amb els rectors, la Conselleria d'Educació treballarà el pla de finançament en els equips econòmics de cada universitat.

Necessitem un pla de finançament que permeta a les universitats tindre el pressupost que necessitem i poder planificar a quatre anys vista i planificar la plantilla i les infraestructures per donar una docència i una recerca de qualitat.

Per a Mavi Mestre, el finançament de les universitats és un assumpte molt urgent perquè ara mateix cal fer una planificació a uns quants anys vista i s'ha d'aplicar la LOSU, la nova llei orgànica del sistema universitari, que requerirà més inversions perquè descarrega al professorat d'hores de docència per a dedicar-les a investigació.

"Necessitem un pla de finançament que permeta a les universitats tindre el pressupost que necessitem i poder planificar a quatre anys vista i planificar la plantilla i les infraestructures per donar una docència i una recerca de qualitat".

"Necessitaríem com a mínim cent milions d'euros més"

Mavi Mestre ha explicat que el pressupost d'enguany per a les universitats ha sigut possible perquè el govern del Botànic "va posar cent milions d'euros damunt de la taula per a tancar el pressupost del 2023, cosa que hem d'agrair". No obstant això, ha dit que "necessitaríem com a mínim cent milions d'euros més per a poder parlar d'un pla de finançament per als pròxims anys".

El 58% del professorat està per damunt dels 55 anys

Una realitat del conjunt de les universitats espanyoles és la de l'edat de les plantilles dels de professors. Mavi Mestre ha dit que aquesta és una situació molt preocupant: "El 58% del professorat està per damunt dels 55 anys i hi ha àrees de coneixement en què el 100% està per damunt de 60 anys".

També et pot interessar

stats