Dimarts dia 20 a les 17 hores i 15 minuts iniciarem oficialment la primavera

La primavera meteorològica va començar l´1 de març.

Inici astronòmic de la primevera

Meteorològicament, la primavera són els mesos de març, abril i maig.

L'inici astronòmic i oficial de la primavera és aquest dimarts dia 20 de març de 2018 a les 17 hores i 15 minuts, hora local.

Serà l'equinocci de la primavera a l'hemisferi nord i l'equinocci de la tardor a l'hemisferi sud. A l'hemisferi nord anem cap a l'estiu i l'hemisferi sud va cap a l'hivern. 

Al llarg de l'any tenim dos equinoccis. Això què vol dir?

La paraula equinocci ens arriba del llatí: aequinoctium (aequus nocte) i vol dir 'nit igual'. És el moment de l'any en què la durada del dia és la mateixa que la durada de la nit aproximadament, en totes les latituds de la Terra.

Si considerem exactament les hores del dia que veiem el disc solar, això no és del tot correcte. En els equinoccis, l'altura del Sol per a un observador situat a l'equador és 90°, això vol dir que tenen el Sol al migdia just en el zenit, damunt del cap, i l'ombra els queda exactament damunt dels peus.

Imatge de la Terra des del satèl·lit Meteosat. 19 de març de 2018 a les 7 h hora local

Eix de rotació inclinat

El fet que la Terra orbita el Sol amb el seu eix de rotació inclinat, respecte al plànol de translació al voltant del Sol, fa que la posició relativa del Sol al nostre horitzó canvie al llarg dels dies de l'any, i és la causa de les nostres estacions. La culminació del Sol (altura del Sol al migdia solar) és més alta a l'estiu i més baixa a l'hivern.

Els inicis de les estacions estan definits per unes posicions determinades de la Terra en l'òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, esta posició està determinada pel moment que el centre del Sol, vist des de la Terra travessa l'equador celeste en direcció nord.

El moviment aparent que té el Sol en el nostre cel al llarg de l'any, fa que travesse l'equador celeste dues vegades a l'any. Aquests moments exactes, amb hora i minuts, són els equinoccis. En els equinoccis, l'eixida i la posta de Sol ens indiquen les direccions est i oest geogràfiques, respectivament.

 

Dades possibles de l'inici de la primavera

Al llarg del segle XXI, l'equinocci de la primavera podrà ser els dies 19, 20 o 21 de març. L'inici més matiner de la primavera serà l'any 2026, i l'inici més tardà va passar l'any 2003. Aquesta variació està causada per la seqüència dels anys de traspàs o bixestos, que ajusten el nostre calendari amb la duració de l'òrbita de la Terra al voltant del Sol.

Els equinoccis no són exactament els dies amb les mateixes hores de dia i de nit

Com que l'equinocci està definit a partir de la posició del centre del disc solar, i no a partir de quan veiem,o deixem de veure, el disc solar, això fa que, exactament, no siguen aquests dies quan tenim les mateixes hores de dia que de nit. Això passa en l'equilux. Enguany l'equilux d'inici de primavera ha sigut el dia 17 de març. A partir d'aquell dia ja tenim més hores en què veiem el disc solar que hores que no es veu.

Durada del dia a les capitals de província d'Espanya el dia 17 de març. Font: https://climaenmapas.blogspot.com.es/ (https://climaenmapas.blogspot.com.es/)

Per exemple, veiem els horaris del dia 17 de març a la ciutat de València. (Equilux)

Eixida del Sol: 7.10 h

Posta de Sol: 19.10 h

Exactament 12 hores des del moment de vore el disc solar fins que deixem de veure'l. Equilux.

Crepuscle civil matí (el Sol il·lumina l'atmosfera, però encara no veiem el disc solar): 6.43 h

Crepuscle civil vesprada (el Sol deixa d'il·luminar l'atmosfera, i ja fa uns minuts que no veiem el disc solar): 19.37 h

I ara, veiem els horaris del dia 20 de març a la ciutat de València. (Equinocci)

Eixida del Sol: 7.05 h

Posta de Sol: 19.13 h

12 hores i 8 minuts des del moment de vore el disc solar fins que deixem de vore-ho. 

Crepuscle civil matí (el Sol il·lumina l'atmosfera, però encara no veiem el disc solar): 6:39 h

Crepuscle civil vesprada (el Sol deixa d'il·luminar l'atmosfera,i ja fa uns minuts que no veiem el disc solar): 19.40 h

Com serà la primavera?

L'únic que sabem segur és que durarà 92 dies i 18 hores, i acabarà el dia 21 de juny a les 12 h i 7 minuts, hora oficial.

Bona primavera!

I recordeu que el canvi d'hora serà la nit del 24 al 25 de març de 2018.

 

També et pot interessar

stats