Dilluns es prorrogaràn les mesures extraordinàries per a controlar la pandèmia

La Generalitat usarà tests d’antígens a les escoles per a identificar-hi casos sospitosos.

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, durant la roda de premsa que ha oferit aquest dijous
La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, durant la roda de premsa que ha oferit aquest dijous / À Punt NTC

El tancament dels locals d’oci nocturn o la limitació de l’horari d’obertura dels establiments hostalers fins a la una de la matinada són algunes de les restriccions que es prorrogaran dilluns. Així ho ha anunciat la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, que ha detallat que aquestes mesures, acordades pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, estaran vigents durant 21 dies més.

A banda de les limitacions per a l’oci nocturn i l’hostaleria, les restriccions que es prorrogaran inclouen la prohibició de fumar al carrer, terrasses i platges si no es pot respectar la distància interpersonal de dos metres. A més, les mesures afectaran els centres de jocs.

La responsable de la sanitat valenciana ha assenyalat que en el cas de la Comunitat Valenciana han funcionat les mesures restrictives. Ara bé, ha puntualitzat que hi ha municipis que no mostren la incidència esperada de la pandèmia.

L’oci nocturn no reobrirà

En aquest sentit, ha reafirmat que el tancament de l’oci nocturn contribueix que no augmente la transmissió, per això ha afegit que “en l’oci nocturn no hi haurà cap canvi” pel que fa a les limitacions establides. Unes declaracions que la consellera feia un dia després que l’empresariat de l’oci nocturn protagonitzara ahir dimecres diverses protestes per a exigir una relaxació de les limitacions que els afecten.

Respecte a alguns dels municipis on el virus presenta més incidència, Barceló ha explicat que el seu departament està en contacte amb l’Ajuntament de Sumacàrcer (Ribera Alta) per a supervisar l’evolució de la pandèmia i, si fora necessari, adoptar alguna nova mesura restrictiva per a frenar l’expansió del virus. La consellera responia així a les preguntes dels periodistes, interessats a saber si es confinarà Sumacàrcer, ja que manté uns índexs similars als de Benigànim (Vall d’Albaida) en el moment en què se’n va decretar el confinament.

Molt pendents de la situació de Sumacàrcer

En canvi, l'alcalde de Sumacàrcer, David Pons, ha negat aquest extrem a través d’un vídeo en Facebook. "El confinament no està damunt de la taula", assegura després de reunir-se amb els responsables de Salut Pública. "Hui [dijous], la situació està estable en comparació a ahir [dimecres]".

Aquest dimecres la incidència al municipi, que té només un miler d’habitants, era de 821 casos per cada 100.000 habitants. Durant la pandèmia només s’hi han comptabilitzat 36 casos positius. No obstant això, 24 d'ells, és a dir, el 70 per cent, s’han notificat les últimes dues setmanes.

Barceló ha indicat que una vegada acabe aquesta avaluació, es prendrà alguna decisió en coordinació amb l’Ajuntament de Sumacàrcer.

A Carlet, mesures suficients

En relació amb Carlet, un altre dels municipis de la Ribera Alta que ha presentat un augment dels contagis les últimes setmanes, la consellera ha explicat que es va reunir la setmana passada amb els responsables municipals i que les mesures adoptades pel consistori li van semblar adequades, tot i que encara és prompte per a valorar si estan resultant prou efectives. Ana Barceló ha recordat que el repunt de casos a Carlet es va produir dies després de les dates en què tradicionalment s’haurien celebrat les festes patronals, una circumstància, per tant, que podria haver influït en els contagis.

Nous tests, ràpids i fiables

D’altra banda, la responsable de Sanitat Universal ha anunciat la intenció de la Generalitat d’adquirir tests d’antígens per a dur a terme proves als centres educatius a alumnat amb símptomes de Covid-19. Es tracta d’un test que ofereix el resultat en 10 o 15 minuts. Són igual de fiables que les proves PCR i, a més, no hi ha problemes per a comprar-los en el mercat sanitari.

Per aquestes raons, i segons ha argumentat Barceló, es tracta de proves que poden resultar molt útils per a confirmar els positius en l’àmbit educatiu o, fins i tot, en els pacients que acudisquen amb símptomes als centres sanitaris. Durant els pròxims dies, el Ministeri de Sanitat publicarà el protocol d’ús. Serà aleshores quan la Generalitat aprovarà el protocol d’utilització a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats