El Dia Mundial de la Salut Mental se centra en el suïcidi

El portaveu de la Societat Valenciana de Psiquiatria, Francisco Bellver, lamenta la falta inversió en personal i infraestructures.

VÍDEO | El Dia Mundial de la Salut Mental se centra en el suïcidi

Una de cada deu persones adultes i dos de cada cent xiquets i xiquetes tenen problemes de salut mental a Espanya, segons l’Enquesta Nacional de Salut del 2017. “Però falta inversió en personal i infraestructures per a tractar les persones amb malalties mentals”, ha expressat als micròfons de Les notícies del matí Francisco Bellver, portaveu de la Societat Valenciana de Psiquiatria, en el Dia Mundial de la Salut Mental.

Els reptes que afronta la ciutadania es presenten en diferents nivells. “Fins a un 20% de la població tindrà trastorns de salut mental al llarg de la vida, i és necessari que es mostre el mateix interés que en la resta de patologies”, ha incidit Bellver. “Es coneixen els processos químics o psicològics, però no per què una persona pot patir un trastorn mental greu i una altra no”, ha exemplificat com una de les mancances, a més d’insistir en la falta d’investigació en l’eficàcia dels tractaments i els seus efectes secundaris.

Enguany el lema per a commemorar aquesta data és la prevenció del suïcidi, que és “el pitjor resultat que poden tindre les malalties mentals”. “L’esquizofrènia multiplica el risc de suïcidi fins a nou vegades”, ha explicat, una problemàtica per a la qual considera que no es doten el personal i recursos suficients. “Les visites als psicòlegs haurien de ser com a mínim una vegada a la setmana, i en moltes ocasions s’allarga fins a una cita al mes”, ha lamentat. Parlar amb naturalitat sobre el suïcidi considera que ajuda a previndre’l i a no estigmatitzar les persones que tinguen aquest tipus de pensaments.

“Els mitjans de comunicació i les institucions fan una tasca fonamental de divulgar els temes de salut mental i evitar les connotacions escabroses”, ha afegit, posant com a exemple el fet de relacionar la violència amb aquestes malalties. Malgrat que la situació està canviant els últims anys, Bellver ha apuntat que les persones amb esquizofrènia tenen un risc de 2 a 4 vegades superior de ser acusades d’actes violents, mentre que únicament cometen entre l’1% i el 2% d’aquests actes. 

La meitat de les malaties mentals comencen abans dels 14 anys

La meitat de les malalties mentals comencen abans dels 14 anys, segons Giovanna Legazpe, psiquiatra de la Unitat de Salut Mental de l'Hospital València a la Mar i d'Ivane Salut. Aquesta doctora indica que els adolescents i xiquets copten amb menys eines per a gestionar les emocions i la frustració quan alguna cosa els ix malament.

Els trastorns més habituals en la infància i adolescència són d'ansietat, d'estat d'ànim (depressió o trastorn bipolar) o per comportaments disruptius (per exemple, el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat o TDAH).

També et pot interessar

stats