Cada dia moren 16 persones dependents en llista d’espera

A Espanya la xifra ascendeix fins a les 32.035 persones, que han patit una situació d’extrema vulnerabilitat durant els mesos del confinament.

Cada dia moren 16 persones dependents en llista d’espera
Cada dia moren 16 persones dependents en llista d’espera

Cada dia, setze persones de la Comunitat Valenciana moren a l’espera de poder rebre l’ajuda per a fer front a les despeses derivades de la dependència. Suport a domicili, articles d’higiene, medicaments, eliminació de les barreres arquitectòniques de la vivenda o una acció tan senzilla com alimentar-se correctament. Són dades del Ministeri de Drets Socials, que analitza l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials, i que xifren en 2.903 les persones que faltaren en els primers sis mesos de l’any sense rebre l’assistència promesa.

A Espanya, la xifra ascendeix fins a les 32.035 persones, 176 al dia, una persona cada huit minuts, amb nom i cognoms, amb família, que s’amaga darrere de les xifres. Segons l’entitat, el Ministeri de Drets Socials no ha incrementat “ni un sol euro” el finançament del sistema d’atenció a la dependència i “s’està abandonant sense atencions les 392.526 persones dependents que estan a l’espera d’un procediment”.

El Sistema de Monitorizació de la Mortalitat Diària (MoMo), que analitza la taxa de mortalitat, apunta que 118.357 persones en situació de dependència han mort a Espanya de gener a juny –28.410 més que en el mateix període de l’any passat–. D’elles, 20.413 estaven pendents de rebre les prestacions o serveis que els corresponien per dret i 11.622 esperaven la valoració.

Durant els tres mesos del confinament a causa de la crisi sanitària, la mortalitat va créixer de forma exponencial. Entre març i maig, 81.232 persones sol·licitants (el 4,4%) van morir en tot l'estat per causes naturals o degut al coronavirus, dades que representen un increment del 61% de la mortalitat esperada. Per rangs d’edat, el 83% de les persones mortes tenia 80 o més anys. L'impacte més important s’observa en les persones amb grau III de dependència –quan la persona necessita ajuda per a realitzar activitats bàsiques–, en la qual la taxa de morts es duplica i puja fins al 9%.

L’associació alerta, a més, que l’excés de mortalitat entre les persones beneficiàries amb prestació en aquests tres mesos va ser del 80%, i l’excés de mortalitat d’abril (137%) va ser molt superior al de març (68%) i al de maig (37%). La taxa de persones beneficiàries amb prestació mortes es va situar en un 5,2%.

Mortalitat per territoris

Per territoris, la mortalitat en persones dependents té una enorme variabilitat. La taxa de defuncions observades en persones ateses en el conjunt d’Espanya se situa en un 5,2% per al període març-maig, si bé a la Comunitat de Madrid i a Castella-la Manxa hi ha hagut un 8% de morts atesos mentre que a Melilla i La Rioja se situen entorn del 2% de morts.

Les comunitats autònomes on es va registrar un excés de mortalitat més elevat entre les persones beneficiàries van ser la Comunitat de Madrid (excés del 196% amb 7.307 persones mortes més de l’esperat), Castella-la Manxa (excés del 174%, amb 3.060 morts més de l'esperat) i Catalunya (excés del 119%, amb 6.162 morts més de l'esperat). D'altra banda, les CCAA en les quals es va registrar un excés de mortalitat menor van ser Múrcia (excés del 16%, amb 150 persones mortes més de l’esperat) Andalusia (excés del 21%, amb 1.186 morts) i Astúries (excés del 26%, amb 207 morts).

Agilitzar les peticions

Davant aquestes dades, l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials considera que cal adoptar mesures urgents “per a evitar el sofriment i abandó de les persones més vulnerables” i insta a incrementar el finançament de la dependència, a més de modificar la llei per a permetre la compatibilitat de les prestacions i incrementar les intensitats. Així mateix, l'associació considera que els governs autonòmics han de simplificar els procediments i ha amenaçat que, en cas contrari, “seran responsables del patiment i desatenció de les persones en situació de dependència”.

També et pot interessar