Dia del Medi Ambient | El Seprona duplica les denúncies i incrementa un 26% les detencions en cinc anys

Els delictes contra el medi natural són els tercers més lucratius, per darrere del narcotràfic i la falsificació de documents

En vídeo, un resum de les actuacions del Seprona durant 2023 / À Punt NTC

Els delictes contra el medi ambient són els tercers més lucratius, per darrere del tràfic de drogues i la falsificació de documents. Segons la Interpol, fins i tot aporten més beneficis il·lícits que el tràfic d'éssers humans. La Guàrdia Civil ha subratllat esta realitat poc coneguda en el Dia Internacional del Medi Ambient per a traure pit del Seprona, una de les poques unitats europees especialitzades en la matèria.

El servei de protecció de la natura del cos armat pràcticament ha duplicat les actuacions penals en cinc anys. El 2023 va fer 6.532 denúncies, enfront de les 3.818 que va cursar el 2019. En este període, les persones detingudes o investigades han crescut un 26%, i han passat de 3.629 a 4.580 i amb una taxa d'esclariment de delictes del 81% en l'últim any.

El maltractament d'animals domèstics lidera les actuacions del 2023 (1.153), seguit dels delictes urbanístics (666), la protecció de la flora i la fauna (311) i la persecució d'accions contra els recursos naturals i el medi ambient (216).

En matèria de seguretat col·lectiva destaquen els incendis forestals, amb 455 actuacions i 344 persones detingues a tot Espanya. La Guàrdia Civil destaca també les operacions contra la detracció d'aigües d'ús públic o de fluid elèctric i anàlogues, que van requerir 2.785 intervencions i van comportar la detenció de 1.264 persones.

El Seprona va denunciar 100.000 presumptes infraccions administratives, el 20% per violacions de la normativa sobre residus i abocaments i prop d'un 12% per incomplir la regulació d'animals de companyia.

2.000 efectius i una projecció internacional en alça

A diferència de la majoria dels països europeus, que tenen xicotetes unitats policials especialitzades no independents, el Seprona és un servei gegant, amb estructura pròpia dins l'organigrama de la Guàrdia Civil i prop de 2.000 efectius.

En els 36 anys d'experiència, el servei de protecció de la natura s'ha consolidat com un departament de referència també en l'àmbit internacional. Participa, amb un equip estable, dins la Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Criminals, i gestiona un centre de dades, l'Oficina Central d'Anàlisi d'Informació sobre activitats il·lícites mediambientals, que s'ha erigit en referència en la investigació i prevenció de les infraccions i delictes mediambientals.

També et pot interessar

stats