Dia Internacional de l’Esquerrà: per què se celebra aquesta curiosa data?

Un estudi conclou que la preferència per una mà o per una altra té l’origen en la medul·la espinal, i no en el cervell, com es pensa tradicionalment

Dia Internacional de l’Esquerrà / À Punt NTC

Escriure en una llibreta d’espiral, utilitzar un bolígraf de tinta líquida, tallar amb unes tisores o asseure’s en una cadira amb paleta individual són alguns dels entrebancs a què ha de fer front una persona esquerrana cada dia. 

Amb l’objectiu de donar a conéixer aquests impediments arreu del món va nàixer, el 13 d'agost de 1976, el Dia Internacional dels Esquerrans. En una societat predominantment dretana, ja que s’estima que els esquerrans només són el 13% de la població, l’associació Left Handers International va crear aquesta celebració per reivindicar les dificultats que viuen a l’hora de fer activitats tan quotidianes com escriure, dibuixar, practicar un esport o tocar un instrument. 

Encara que no es coneix una raó definitiva per la qual algunes persones escriuen amb l'esquerra. Es pensa que els gens hi estan molt presents i és molt probable que, si un pare o una mare és esquerrà o esquerrana, algun dels fills també ho siguen.

Encara que sempre s’ha cregut que és el cervell el que determina si les persones són esquerranes o dretanes, un estudi recent de la Universitat Ruhr de Bochum, a Alemanya, indica que depén de la medul·la espinal. Segons dades que recull la investigació, s’ha demostrat que l’activitat genètica en la medul·la espinal és asimètrica ja en l’úter. Pel que fa a la preferència per una mà o per l’altra, podria començar en aquesta asimetria.  

Perseguits per la inquisició

Ser esquerrà no ha sigut sempre una característica més, ja que les persones que escriuen amb l'esquerra han sigut històricament perseguides. Un exemple clar va ser el de la Inquisició, que va condemnar i va cremar vius nombrosos esquerrans per considerar-los "servidors de Satan". 

Esquerrans reconeguts al món

Moltes personalitats en el món han sigut i són esquerranes. Leonardo da Vinci, considerat un dels majors genis artístics de la història, era un d'ells. Escrivia de dreta a esquerra i començant per l'última pàgina per a evitar que la tinta gargotejara en els seus treballs. En la història de l’art també destaquen Miquel Àngel, Rubens i Van Gogh.

Cinc dels darrers presidents dels Estats Units són esquerrans: Gerald Ford, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama. 

La llista de personatges al llarg de la història que tenen preferència per la mà esquerra és infinita. En el món de la música figuren personalitats com Jimi Hendrix, Paul McCartney, David Bowie, Kurt Cobain, Sting, Ringo Starr, Paul McCartney i Bob Dylan. 

També en la interpretació hi ha actors i actrius com Oprah Winfrey, Whoopi Goldberg, Julia Roberts, Angelina Jolie, Brad Pitt, Judy Garland, Fred Astaire, Charlie Chaplin i Marilyn Monroe, entre d’altres. 

També et pot interessar

stats