El Dia Internacional de les Dones Rurals denuncia la triple discriminació que pateixen

La conciliació familiar, la masculinització del sector i la intercesa econòmica són els reptes que cal superar.

Una treballadora agrícola en una imatge d'arxiu
Una treballadora agrícola en una imatge d'arxiu / Efe

Aquest 15 d'octubre se celebra el Dia Internacional de les Dones Rurals. Una fita en què estan representades quasi un terç de la població mundial i quasi la meitat de la mà d'obra agrícola. La data serveix per a donar a conéixer les reivindicacions que fan públiques les diferents associacions que intenten donar visibilitat a la contribució de les dones en la millora empresarial, social i cultural, en el món rural. Concretament, es tracta de donar visibilitat a la situació de les dones en l'àmbit rural davant una triple discriminació que les situen en desavantatge.

D'una banda, la incertesa econòmica pròpia de les economies rurals on la vida és més dura, els recursos naturals són majors, però els mitjans per a fer-los arribar a la resta de la població els resten poder adquisitiu.

En segon lloc, el món rural és un entorn excessivament masculinitzat. Històricament ha sigut l'home l'encarregat de fer moltes de les tasques agrícoles i ramaderes que es duien a terme, mentre que la dona es quedava a casa cuidant d'aquesta i dels fills.

Finalment, el tercer desavantatge i repte que troben les dones és el de la conciliació familiar. Les dones rurals denuncien que hi ha poc suport social que els ajude amb les tasques familiars.

Tots aquests entrebancs que pateixen les dones al món rural també és fan patents a la Comunitat Valenciana. La població rural a la nostra Comunitat representa el 9% de la població total. Es tracta d'unes 459.000 valencianes i valencians que viuen en municipis, considerats de grandària més reduïda (amb menys de 5.000 habitants), i que, cada dia, lluiten per tirar avant la seua realitat i la dels que els envolten.

També et pot interessar

stats