Espanya, el país de la UE amb més censura en Internet

Aquest dissabte és el Dia Mundial contra la Censura en Internet, en plena invasió d'Ucraïna i mentre Rússia lliura una guerra contra els mitjans de comunicació contraris al Kremlin

Dia internacional de la censura a internet
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de març 2022 - 10:44 Actualitzat: 12 de març 2022 - 13:30

Aquest dissabte és el Dia Mundial contra la Censura en Internet, quan es compleixen dèsset dies des que començà l'ocupació russa d'Ucraïna. Històricament hem conegut quina és la força dels mitjans de comunicació durant una guerra. El Kremlin ho ha tingut clar i ha dubtat d'usar la censura com a arma des del primer moment en què va obrir foc contra Ucraïna.

La guerra va començar el 24 de febrer i, el mateix dia, Putin va ordenar que tots els mitjans de comunicació treballaren exclusivament amb les fonts oficials que tingueren el beneplàcit de l'Estat, i a més va advertir de penes de presó a qui no acatara la norma. L'ús de paraules com guerra, invasió i atac es van prohibir per a informar del conflicte.

L'1 de març la població russa ja no podia accedir a cap mitja ucraïnés i el dia 4 va bloquejar l'accés a Facebook i a Twitter. La censura de Putin avançava ràpidament llevant-li drets al seu poble.

Molts mitjans estrangers, entre altres RTVE, l'agència Efe, El País, la BBC o la CNN ja no informen des de Moscou per por a la nova llei del Kremlin que castiga amb penes de presó que arriben a 15 anys a qui reproduïsca informacions contràries als interessos de l'executiu rus.

Més prop, segons l'estudi de Comparitche, empresa compromesa amb la ciberseguretat i la privacitat online, Espanya és el país de la Unió Europea amb més censura en Internet.

Això es deu al fet que en l'Estat espanyol estan prohibits els arxius torrent (fitxer que emmagatzema metadades i que sovint es gasta per a descarregar contingut audiovisual) per a venda i distribució (per a consum propi si estan permesos), i a més, estan restringits alguns mitjans polítics i algunes xarxes socials.

El Dia Mundial contra la Censura en Internet és cada 12 de març, des del 2008. Aquesta efemèride la va impulsar Reporters sense Fronteres amb Amnistia Internacional. L'objectiu d'aquesta data és crear consciència sobre la importància de la llibertat d'expressió en Internet. A més, pretén fer valdre l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides, que diu que tota persona té dret a expressar-se i a la llibertat d'opinió, a través de qualsevol medi i sense consideracions de fronteres.

També et pot interessar

stats