362 milions de persones al món necessiten ajuda humanitària

El 2022 un total de 444 treballadors humanitaris van patir atacs, dels quals 116 van perdre la vida. Hui se celebra el seu dia

Camp de refugiats al Sudan / Reuters

Aquest dissabte 19 d’agost se celebra el Dia Mundial de l’Assistència Humanitària, una jornada en què diverses associacions recorden les persones afectades per les crisis humanitàries arreu del món i reten homenatge a tots aquells i aquelles que presten la seua ajuda en aquesta lluita.

Segons Nacions Unides, el 2022 444 treballadors humanitaris van patir atacs, dels quals 116 van morir, 143 van resultar ferits i 185 van ser segrestats. Per altra banda, l'última actualització de l’informe Global Humanitarian Overview calcula que 364 milions de persones al món necessiten ajuda humanitària.

El 2022 la major part de l’acció violenta va tindre lloc al Sudan del Sud, Mali i Myanmar. Aquest 2023 el Sudan del Sud continua encapçalant la llista, seguida de molt a prop pel Sudan.

La Creu Roja: més d'un milió d'intervencions amb finançament valencià

Una d’aquestes associacions que ofereixen ajuda arreu del món és la Creu Roja, que des del 2022 i gràcies a la contribució de la Comunitat Valenciana, ha pogut atendre 1.245.437 persones a través d'intervencions humanitàries de cooperació internacional. La major part dels projectes estan encaminats a atendre persones afectades per desastres, persones sense mitjans de vida o persones migrants i refugiades. No obstant això, també es preveuen mesures per a dones en dificultat, persones afectades per la violència o els conflictes armats i població amb problemes de salut, entre d'altres.

Per a dur a terme aquestes actuacions humanitàries, el principal finançador de la Comunitat Valenciana és la Generalitat, a través d'un conveni signat el 2008, i que comprén l'enviament de materials de primera necessitat a través dels centres logístics situats a Cabanes (Planta Alta), Picanya (Horta Sud) i Villena (Alt Vinalopó), a més del finançament de projectes d'Acció Humanitària.

El canvi climàtic agreuja la crisi humana

Una altra associació compromesa a ajudar les víctimes dels conflictes bèl·lics, els desastres naturals i les migracions és Aldees Infantils SOS. L'any passat estigueren presents en 31 països on donaren suport a quasi un milió i mig de persones, més de la meitat dels quals eren xiquets.

Arancha Sanz, portaveu de l’associació, comenta que els voluntaris “posen en risc les seues vides, i per això és molt important celebrar un dia com el de l'assistència humanitària per a valorar la seua tasca".

Diversos conflictes generen situacions que fan necessària l'ajuda humanitària, com la pandèmia, la guerra a Ucraïna i la crisi inflacionària. Però ara, a més, cal sumar els efectes del canvi climàtic, que fa que “molts països hagen perdut els principals mitjans de subsistència”, explica Sanz.

Vint anys de l'atac a la seu de l'ONU a Bagdad

El 19 d'agost del 2003 un atemptat bomba a l'hotel Canal de Bagdad va matar 22 treballadors humanitaris, entre ells el representant especial del secretari general de l'ONU per a l'Iraq, Sergio Vieira de Mello. Cinc anys més tard, l'Assemblea General va adoptar una resolució que designava el 19 d'agost com a Dia Mundial de l'Assistència Humanitària.

Per això, cada any, aquest dia internacional se centra en un tema i aplega socis de tot el sistema humanitari per a advocar per la supervivència, el benestar i la dignitat de les persones afectades per les crisis i per la seguretat dels treballadors humanitaris.

També et pot interessar

stats