El deute ecològic de la Terra es redueix enguany a causa de la Covid-19

Les veus expertes posen l'accent en la necessitat urgent de canviar l'actual model de producció i consum.

El deute ecològic de la Terra es redueix enguany a causa de la Covid-19
El deute ecològic de la Terra es redueix enguany a causa de la Covid-19

Aquest dissabte 22 d'agost la Terra ha consumit tots els recursos naturals que el planeta pot regenerar en un any. La data, coneguda com a Dia del Deute Ecològic de la Terra, s'ha endarrerit tres setmanes a causa de la reducció de l'activitat econòmica i industrial que ha provocat la pandèmia de la Covid-19.

La reducció de les emissions de CO² generades per combustibles fòssils i en la recol·lecció de fusta són, segons dades de la Xarxa Global de la Petjada Ecològica, les principals causes de la reducció d'un 9,3% de l'impacte de la humanitat sobre el planeta.

Aquesta millora, segons el laboratori d'idees, és simptomàtica de la importància de la unitat d'acció de tota la humanitat per a arribar a l'equilibri ecològic i garantir el benestar de tots i totes.

El 2020 els humans consumirem un 60% més dels recursos que la Terra és capaç de regenerar en un any o biocapacitat. És a dir, per a mantindre aquest nivell de consum necessitaríem 1,6 planetes.

Les dades de l'ONU indiquen que la humanitat va entrar en deute ecològic fa vora mig segle i la situació ha anat empitjorant any rere any. En aquesta línia, el portaveu de WWF, Luis Suárez, alerta que la millora d'enguany és "circumstancial" i posa l'accent en la necessitat urgent de canviar l'actual model de producció i consum per un "més sostenible, que gaste menys recursos i energia".

Pel que fa a l'estat espanyol, malgrat estar per sota de la mitjana de la Unió Europea, supera la mitjana mundial i necessita dos planetes i mig per a satisfer el consum actual de recursos naturals.

En roig, els països amb deute ecològic. En verd, els que tenen una petjada ecològica inferior a la seua biocapacitat / Xarxa Global de la Petjada Ecològica

També et pot interessar

stats