Deu idees per a un Cap d'Any sostenible

Les ONGD de la Comunitat Valenciana conviden a apostar per un consum responsable i pel comerç just.

Raïm per a acomiadar l'any.
Raïm per a acomiadar l'any.

Les celebracions nadalenques són un dels moments de major consum de l'any. Les ONGD de la Comunitat Valenciana han aprofitat aquests dies per a informar de "l'enorme potencial dels hàbits de consum per a contribuir a un món millor".

Ester Pamplona, representant de la unitat territorial de la Coordinadora d'ONGD de la Comunitat Valenciana (CVONGD), en declaracions a El dia À Punt ha convidat a la ciutadania a optar per un consum responsable i pel comerç just. És a dir, elegir productes que garantisquen el respecte als drets humans i del medi ambient durant tota la cadena de producció.

D'altra banda, Pamplona ha incidit en la necessitat d'incorporar els aprenentatges més positius que està deixant la pandèmia, com ara el reconeixement de "la importància del suport mutu, de la solidaritat i la justícia social per a superar moments difícils". Comprar a les botigues del barri o del poble –ha afegit– suposa una oportunitat molt directa de donar suport a les persones que es dediquen al comerç local.

Organitzacions com ara Greenpeace també han compartit recomanacions per a organitzar celebracions nadalenques sostenibles. Aquest és el decàleg que recull algunes de les propostes de les ONG:

• Comprar a les botigues del barri o del poble.

• Elegir productes de proximitat, frescos i de temporada. D'aquesta manera contribuirem a generar menys emissions de CO2 en el transport.

• Comprar a granel per a evitar envasos innecessaris.

• Donar suport a la producció artesanal i local.

• Usar carret de la compra o bosses de tela per a reduir l'ús de plàstic.

• Optar per productes de comerç just, que donen garanties que en l'elaboració no s'ha emprat mà d'obra infantil, s'ha respectat la igualtat entre dones i homes i s'ha pagat un preu just a les comunitats productores. Hi ha quasi una vintena de botigues de comerç just impulsades per ONG com Oxfam Intermón, Ecosol, Petjades, Càritas Diocesana de València, Solidaritat Internacional, Proyde i Pau i Solidaritat en localitats com Algemesí, Paterna, València, Castelló, Oriola, Ibi, Elda, Alacant i Alcoi.

• Evitar els plats, gots i coberts d'un sol ús, que poden tardar centenars d'anys a desfer-se.

• Confeccionar adorns aprofitant materials que tenim a casa.

• Reduir el consum energètic desconnectant els aparells electrònics quan no s'utilitzen i fent un ús responsable dels llums decoratius.

• El raïm no pot faltar per a acomiadar l'any. La recomanació és que siga a granel i de cultiu de proximitat.

També et pot interessar

stats