Detinguts per fer-se passar per policies i advocats per a estafar ancians

Els convencien que els seus fills havien causat un accident de trànsit i els demanaven diners o joies si volien que quedaren en llibertat.

Els convencien que els seus fills havien causat un accident de trànsit i els demanaven diners o joies si volien que quedaren en llibertat | Pixabay
Els convencien que els seus fills havien causat un accident de trànsit i els demanaven diners o joies si volien que quedaren en llibertat | Pixabay

Una nova forma d'estafar les persones majors. A Barcelona una banda de dos membres es feia passar per advocats o policies, convencien els ancians que els fills havien sigut arrestats per haver causat un accident de trànsit i els reclamaven sumes altes de diners o joies si volien que quedaren en llibertat. 

Els Mossos els han detingut i s'ha resolt així 28 estafes a Catalunya i altres zones d'Espanya amb què el grup criminal hauria obtingut un botí de més de 120.000 euros.

A més d'arrestar els dos estafadors, els agents han localitzar 1.350 euros en efectiu, joies d'algunes de les víctimes, un ordinador, terminals de telèfons mòbils i targetes SIM, roba i documentació per a fer-se passar per policia i advocat, i el cotxe que feien servir habitualment per a cometre els delictes.

La investigació, que continua oberta, es va iniciar al començament de desembre del 2018 arran de la detecció de diverses estafes a persones d'edat avançada.  Els estafadors jugaven amb el factor emocional i amb el fet que les víctimes eren persones majors. Els insistien que el tràmit s'havia de fer amb extrema diligència i que era necessari que prengueren una decisió immediata. 

Una estafa ben organitzada

Una de les tècniques que utilitzaven per a donar veracitat a la telefonada és que podien contactar amb el número 0092, afegint un zero a l'antic número d'emergències, i si la víctima ho feia, el que responia era el mateix estafador, que els "confirmava" la informació que ell mateix els havia donat.

La franja horària en què actuaven se situava entre les nou del matí i les dues del migdia. Així els estafadors s'asseguraven que els familiars de les víctimes es trobaven treballant i les entitats bancàries tenien obertes les oficines.

La investigació ha posat en relleu que el grup tenia una gran mobilitat geogràfica i que van cometre les estafes en diferents municipis catalans en una primera etapa.

També et pot interessar

stats