Detinguts futbolistes de Primera i Segona Divisió en una operació policial contra partits arreglats

El jutge d'instrucció número 5 d'Osca ha citat aquest dijous els futbolistes i directius detinguts.

Detinguts futbolistes de Primera i Segona Divisió en una operació policial contra partits arreglats
Detinguts futbolistes de Primera i Segona Divisió en una operació policial contra partits arreglats

La Policia Nacional ha detingut aquest dimarts alguns futbolistes en una operació contra la presumpta manipulació de partits de futbol en Primera i Segona Divisió de la Lliga. 

L'operació, que es desenvolupa des de primera hora del matí sota el nom ‘Oikos’, actua contra una presumpta trama que alterava els resultats dels partits per a obtindre beneficis en apostes esportives.

Segons les primeres informacions, entre els arrestats hi ha dos esportistes en actiu: Samuel Saiz, del Getafe, i Íñigo López, del Deportivo de la Corunya. 

El jutge d'instrucció número 5 d'Osca ha citat aquest dijous els futbolistes i directius detinguts per arreglar presumptament dos partits de la Primera i la Segona Divisió.

Detingut el valencià Raúl Bravo

També han detingut els exfutbolistes Borja Fernández (excapità del Valladolid), Carlos Aranda  (que va jugar al Villarreal i al Llevant) i el valencià de Palma de Gandia (Safor) Raúl Bravo, que va jugar en el Reial Madrid. Aquests tres jugadors van coincidir en els categories inferiors del club merengue.

Altres noms que han transcendit com a possibles implicats en l'operació són Agustín Lasaosa, president de la Societat Deportiva Huesca i Juan Carlos Galindo Lanuza, cap dels serveis mèdics del mateix club, el qual ha sigut objecte d'un escorcoll per part  de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV). També s'han fet registres  Valladolid, la Corunya, Madrid i Màlaga. 

Fonts de la investigació citades per Efe apunten la possibilitat d'onze detencions, entre les quals hi ha jugadors de futbol de Primera Divisió retirats i en actiu, jugadors en actiu de Segona i també presidents i directius d'un club. A tots els detinguts els imputen els delictes de pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars i blanqueig de capitals.  Es preveu que declaren dijous al jutjat d'instrucció número 5 d'Osca, que dirigeix l'operació.

El Valladolid-València, entre els partits que poden estar-hi afectats

L’operació policial s’inicia arran d’una denúncia de la Lliga de maig del 2018 després d’unes presumptes irregularitats en un partit entre l’Osca i el Nàstic de Tarragona que podrien estar relacionades amb unes apostes esportives sobre aquest enfrontament. Segons la nota difosa per la Policia Nacional aquest partit va registrar un volum d'apostes 14 vegades superior a l'habitual.

Un altre partit, aquest entre el Valladolid i el València CF també està sent investigat. En aquest partit, que es va disputar el 18 de maig a l’estadi de José Zorrilla de Valladolid, l’equip local va perdre 0-2 i el València va obtindre, amb la victòria, plaça per a la Lliga de Campions com a quart classificat. Borja Fernández, un dels futbolistes detinguts, va jugar com a capità del Valladolid aquest matx, l’últim abans d’anunciar la seua retirada com a futbolista professional.

El València ha fet públic un comunicat per a anunciar mesures legals contra els qui difonguen qualsevol rumor sobre una possible implicació del club. 

39 denúncies a la temporada 2017-2018

L'operació Oikos se suma a altres actuacions recents a Espanya per la manipulació de partits relacionats amb les apostes esportives en línia, un model de negoci que s'estima que mou 5.000 milions d'euros a l'any a Espanya.

La temporada 2017-2018, la Lliga va presentar 39 denúncies, una de les quals ha activat l'operació d'aquest dimarts, i es va personar en 9 causes judicials. La persecució d'aquestes pràctiques il·legals en aquest període ha conduït a la detenció de 53 persones, en relació a les peces Pizarro i Cortesa que han posat sota sospita 31 partits de futbol.

El gener de 2018, l'Audiència Provincial de València va ordenar reobrir la investigació sobre un presumpte frau en el Llevant-Saragossa de Primera Divisió que es va disputar el maig de 2011, després d'estimar els recursos de la Lliga, el Deportivo de la Corunya i la Fiscalia Anticorrupció. La decisió de l'Audiència anul·la el sobreseïment que va dictar el jutjat número 8 de València i deixa el cas pendent de juí per delictes de corrupció en els negocis i falsedat en document mercantil.

També et pot interessar

stats