Detinguts cinc menors a Elx per extorsionar-ne altres a qui amenaçaven a publicar contingut sexual en xarxes socials

Sol·licitaven a les víctimes imatges íntimes fent servir perfils falsos i demanaven diners per a no difondre-les

Un agent de la Policia Nacional
Un agent de la Policia Nacional / Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han detingut a Elx (Baix Vinalopó) un grup criminal format per cinc menors d'edat, d'entre 16 i 17 anys, que presumptament es dedicaven a extorsionar altres menors d'edat mitjançant les xarxes socials, amenaçant-los a publicar fotos sexuals si no els donaven diners.

La Policia va tindre coneixement dels fets arran d'una denúncia interposada a la comissaria d'Elx, on una menor va manifestar que estava sent extorquida per a pagar a canvi que no difongueren unes fotografies de contingut sexual, segons han informat les forces de seguretat en un comunicat.

Els agents del Grup 1r de la Brigada de Policia Judicial de la comissaria d'Elx van iniciar una investigació que va permetre identificar a cinc persones que, pel que sembla, formaven un grup criminal que feia servir les xarxes socials per a extorsionar menors d'edat. En concret, es tracta de dos homes i tres dones "perfectament organitzats".

Quant al modus operandi utilitzat, consistia a guanyar-se la confiança de les víctimes, xics i xiques, a través d'una coneguda xarxa social amb perfils falsos. Una vegada n'obtenien la plena confiança, els sol·licitaven imatges d'índole sexual a les víctimes i, després d'obtindre'n, començaven a extorsionar-los contactant a través de la mateixa xarxa social amb ells per a sol·licitar-los diners a canvi de no difondre-les.

Tots els detinguts, menors d'edat també d'entre 16 i 17 anys, de nacionalitat espanyola, van quedar en llibertat amb càrrecs després de comparéixer en dependències policials, quedant a l'espera de comparéixer davant l'autoritat judicial.

La Policia Nacional ha recordat la importància d'educar als menors en pautes segures per a navegar en la xarxa i evitar ser víctimes de delictes telemàtics, com el grooming, sextorsió (extorsió sexual) i altres delictes derivats d'aquests.

Entre altres pautes, ha recomanat no proporcionar ni compartir mai imatges privades o comprometedores a través de les xarxes socials; desconfiar de desconeguts que es posen en contacte amb ells a través d'aquestes, sabent que, en el món virtual, no tothom és qui diu ser; mantindre els equips actualitzats i protegits per a evitar el robatori d'arxius; no cedir mai al xantatge de l'assetjador i sol·licitar l'ajuda d'un adult o de la Policia Nacional en cas de ser víctima d'assetjament, intimidació o qualsevol mena d'extorsió a través d'Internet o xarxes socials.

En aquesta mena de casos, existeix una adreça d'internet (www.policia.es/colabora.php) on qualsevol ciutadà pot posar en coneixement de la policia aquest tipus de fets.

També et pot interessar

stats