Detinguts 26 empresaris i conductors per utilitzar tacògrafs digitals manipulats

Aquests aparells registren els temps de pausa i descans dels transportistes i manipular-los es considera un delicte de falsificació en document oficial 

Inspecció de tacògrafs
Inspecció de tacògrafs / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut, en el marc de l'operació Pantaco, a un total de 26 empresaris i conductors que utilitzaven tacògrafs digitals manipulats. Les detencions han tingut lloc a Alacant, València, Cantàbria, Ciudad Real, Huelva i Còrdova. 

El tacògraf és un dispositiu electrònic que s’instal·la en els vehicles i registra nombroses dades, entre elles, els quilòmetres que recorre el conductor o conductora, les pauses i els descansos que fa o la velocitat a què se circula. 

El Codi de trànsit i seguretat viària, de la Direcció General de Trànsit, estableix el temps màxim de conducció setmanal en 56 hores i en 90 en dues, el que significa que si un conductor esgota les 56 en la primera setmana, en la segona no pot superar les 34 hores. Pel que fa a la conducció diària, el màxim és de 9 hores, excepte dos dies a la setmana en què es pot arribar a conduir 10 hores.  Finalment, cada 4 hores i mitja, els conductors estan obligats a realitzar una pausa de 45 minuts ininterromputs, o una de 15 minuts i després una de 30 minuts. 

La utilització, instal·lació i ús de tacògrafs manipulats es castiga com un delicte de falsificació en document oficial, a més d’obrir la porta a investigar l'empresa que els té instal·lats en els seus vehicles, per un possible delicte contra els drets dels treballadors i treballadores.

En la primera fase d'aquest operatiu, la Guàrdia Civil ja va desarticular l'any passat una organització dedicada a la manipulació i venda de tacògrafs manipulats, que permeteren als transportistes conduir sense complir la normativa europea de temps de conducció i descansos. En l'operació es va detindre 38 persones.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

També et pot interessar

stats