Detingut un empresari a Alacant per tractar d'ocultar l'accident d'un empleat que no estava donat d'alta

També han arrestat la seua parella per captar treballadors estrangers i pagar-los un salari de 30 euros diaris per la seua situació irregular

Agents de la Policia Nacional
Agents de la Policia Nacional / CNP

La Policia Nacional ha detingut a Alacant el propietari d'una empresa d'instal·lació d'aire condicionat per presumptament intentar ocultar l'accident laboral d'un empleat a qui no tenia donat d'alta en la Seguretat Social. També ha sigut arrestada la seua parella per captar treballadors estrangers i pagar-los un salari de 30 euros diaris per la seua situació irregular. L'empresari té quaranta anys i la seua parella, trenta-dos, i se'ls imputen un delicte contra la seguretat dels treballadors i un altre de lesions greus per imprudència.

La víctima, de vint-i-dos anys, treballava sense estar donat d'alta en l'empresa, on duia a terme jornades de fins a nou hores diàries, de dilluns a divendres. També treballava alguns dissabtes i, en total percebia, 180 euros setmanals, segons detalla la Policia Nacional.

Un dia, mentre es trobava instal·lant conductes d'aire condicionat en un taller tancat al públic, a tres metres d'altura i pujat a una escala, el jove va patir una caiguda que va fer que el seu cos impactara contra el sòl damunt de l'escala. Això li va ocasionar una fractura vertebral amb lesió medul·lar. El treballador va començar a cridar demanant auxili i, minuts més tard, va arribar el seu cap, qui el va ajudar a incorporar-se per a traslladar-lo en la furgoneta a l'hospital. No obstant això, com que no podia caminar, va haver d'agafar-lo al braç per a introduir-lo al vehicle.

Va ser llavors quan va convéncer el seu empleat perquè a l'arribada a l'hospital diguera que havia caigut al seu domicili mentre penjava un televisor, ja que si no ho feia així podria tindre problemes amb estrangeria. Per això, abans d'anar a l'hospital va fer que anaren al domicili de l'accidentat a arreplegar el seu passaport.

La víctima va explicar als sanitaris la versió del seu cap, qui posteriorment va cridar al company de pis del treballador per a informar-lo de l'accident. El company també va rebre una telefonada de l'hospital per a informar-lo que el seu amic estava greu i que l'havien d'intervindre d'urgència.

Quan va arribar a l'hospital li van dir que havia de pagar les despeses sanitàries, va parlar amb el cap del seu amic i li va dir que ja estava tot parlat, que es faria càrrec de tot i que aniria en dues hores. No obstant això, no es va arribar a presentar en cap moment i va desaparéixer, la qual cosa va fer que la víctima al final explicara al seu amic l'autèntica versió dels fets i li demanara telefonar a la policia.

Després d'obtindre totes les dades, els agents van determinar que l'empresari i la seua parella solien captar a través de xarxes socials treballadors estrangers de la seua empresa per a aprofitar-se de la seua condició irregular per a pagar-los 30 euros diaris i, amb escassa preparació, fer-los treballar jornades de fins a nou hores diàries, sense cap mena de protecció individual de riscos laborals.

Així, la víctima portava treballant per al detingut només dos mesos i el deixava sol realitzant instal·lacions en absència de mitjans de protecció laboral. L'empresari no disposava de cap tipus de llicència que el facultara per a realitzar instal·lacions d'aparells de refrigeració.

També et pot interessar

stats