Detingut a Alacant el ciberlladre més gran del món

És un hacker ucraïnés i el seu botí arriba als 800 milions d'euros.

Imatge de la detenció
Imatge de la detenció / Policia Nacional

La Policia Nacional ha detingut a Alacant el hacker líder de la banda que mantingut capficat l'FBI i ha mobilitzat la Interpol. Es tracta d'un ucraïnés que es feia anomenar Denis K., i vivia anònimament amb la dona i el fill, mentre saquejava milers de comptes bancaris i caixers automàtics de tot el món.

I ho feia amb un sistema de pel·lícula. Introduïa un virus maliciós enviant correus electrònics a empleats d'un banc, que es contagiava ràpidament. D'aquesta manera aconseguia controlar remòtament els caixers automàtics, que començaven a expulsar centenars de bitllets. Homes de la màfia russa primer, i després moldava, feien de mules i convertien els euros en criptomoneda, que acabava al seu poder a través de plataformes financeres de Gibraltar i el Regne Unit. Així va obtindre almenys 800 milions d'euros. 

Les seues activitats delicitives van començar el 2013 i es van centrar primer a Rússia, on va atracar pràcticament tots els bancs del país. Bielorússia, l'Azerbaidjan, el Kazakhstan, Ucraïna i Taiwan van ser els objectius següents de la banda, coneguda com Carbanak i Cobalt, pel programari que utilitzaven per a delinquir. Europa va ser després el centre d'peracions d'una banda envalentida per l'avarícia i la seua capacitat d'esquivar els serveis de seguretat. El primer trimestre del 2017 van atracar caixers automàtics del centre de Madrid i van aconseguir 500.000 euros. Denis K. es presentava com el Robin Hood que atracava els bancs. 

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha destacat la importància de l'operació policial que ha acabat amb la detenció del cap ciberdelinqüent, fruit de molts anys de faena. En l'escorcoll efectuat al domicili del detingut s'han confiscat equips informàtics, joies valorades en mig milió d'euros, documentació i dos vehicles de gamma alta. Res a veure amb l'aura romàntica de què li agradava envoltar-se a Denis K., que es presentava com un Robin Hood que volia fer justícia assaltant els bancs.

També et pot interessar

stats