Detingudes 34 persones a la Comunitat Valenciana per extorsionar els clients de plataformes de cites amb contingut sexual

Les detencions han tingut lloc a Alfafar, Burjassot, Benigànim, Xiva, Llíria, Manises, Sedaví, Sagunt, Tous, València i Xàtiva

Imatges de l'operatiu / Guàrdia Civil
28 d'abril 2024 - 12:19

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització establerta a la Comunitat Valenciana i acusada d'extorsionar més de cent víctimes a tot Espanya amb la publicació d'anuncis ficticis en plataformes de cites en línia amb contingut sexual.

En l'operació han detingut 34 persones i altres 27 han estat investigades. A més, s'han fet set registres domiciliaris a València, Burjassot, Alfafar, Sedaví i Tous, on han intervingut cinquanta telèfons mòbils, targetes bancàries, 6.505 euros en efectiu, 180 grams d'haixix, 281 grams de marihuana i 164 grams d'amfetamines, càmeres espia i armes prohibides (defensa extensible, esprai de defensa personal i un matxet de gran dimensió).

Les detencions han tingut lloc a Alfafar, Burjassot, Benigànim, Xiva, Llíria, Manises, Sedaví, Sagunt, Tous, València i Xàtiva.

Material requisat per la Guàrdia Civil
Material requisat per la Guàrdia Civil / Guàrdia Civil

L'organització criminal podria haver obtingut un benefici econòmic superior a 250.000 euros. Als detinguts se'ls atribueixen els delictes de pertinència a organització criminal, blanqueig de capitals, extorsió, segrest, lesions, estafa, robatori amb força, falsificació documental, possessió il·lícita d'armes i delictes contra la salut pública.

També s'han requisat joies, rellotges, material informàtic i electrònic així com documentació falsa utilitzada pels presumptes autors i documentació de tercers, targetes bancàries a nom de les víctimes d'extorsió i mules econòmiques. Igualment, s'han realitzat diverses inspeccions a locutoris de València que l'organització va usar per a donar d'alta més de 500 línies de telèfon amb identitats falses.

Anuncis ficticis i identitats falses

L'organització publicava anuncis ficticis en plataformes de cites amb contingut sexual i els clients d'estos serveis feien telefonades a la suposada casa de cites amb la intenció de concertar un encontre. Era en eixe moment quan es convertien en víctimes de l'organització que els exigia pagaments de diners a canvi de no desvelar la seua identitat, segons ha explicat la Guàrdia Civil en un comunicat.

Material requisat en l'operació
Material requisat en l'operació / Guàrdia Civil

L'organització investigava "minuciosament la privacitat de les víctimes amb la intenció d'obtindre tota la informació possible per a fer servir-la amb posterioritat", ha explicat la Benemèrita. Una vegada recopilades les dades, feien una telefonada a les víctimes "fent-se passar per integrants de màfies de l'Est i enfadats perquè els havien fet perdre temps a ells i les seues xiques".

Els autors, fins i tot, feien ús de vídeos de persones torturades que es negaven a pagar, així com vídeos en què mostraven individus emmascarats amb armes de foc i matxets de gran dimensió. A vegades, extorsionaven les víctimes fins que estes esgotaven els seus fons i després els exigien que sol·licitaren préstecs personals fins a deixar-les en la ruïna.

Mules econòmiques i blanqueig de diners a locals d'apostes

Els pagaments que efectuaven les víctimes s'ingressaven en comptes bancaris de persones que actuaven com a "mules econòmiques", és a dir, que cedien les seues dades personals a canvi d'un benefici econòmic. Estes persones solien ser reclutades en el carrer per membres de l'organització que ocupaven llocs jeràrquics superiors, un fet que dificultava la investigació, ha apuntat la benemèrita.

Un dels líders de l'organització, assidu a locals de joc i cases d'apostes, utilitzava este tipus d'establiments per a blanquejar gran part dels diners que ingressaven els perjudicats en el compte de les mules econòmiques, ha detallat la Guàrdia Civil. "A través dels dispensadors d'efectiu que disposen estos locals aconseguien burlar les limitacions establertes per les entitats bancàries per a l'extracció de diners en caixers automàtics". En este sentit, investiguen dos treballadores d'una casa d'apostes per la presumpta col·laboració en el blanqueig dels diners.

Danys psicològics a les víctimes i segrestos

Una de les víctimes de l'extorsió ha necessitat mesos de tractament psicològic especialitzat i, finalment, li han diagnosticat seqüeles greus. Van segrestar una altra víctima a Benassal (Alt Maestrat), on la forçaren a pujar a una furgoneta i, en col·locar-li una bossa de plàstic al cap i un gran ganivet al coll, l'obligaren a traure tots els diners que tenia al banc.

Moment previ a un dels registres
Moment previ a un dels registres / Guàrdia Civil

El jutjat número 4 de Montcada s'ha fet càrrec de les diligències.

També et pot interessar

stats